Androloji Nedir?
Üroloji birçok farklı üst ilgi alanına sahip bir uzmanlık dalıdır. Çocuk ürolojisi, kadın ürolojisi, ürolojik onkoloji, endoüroloji ürolojinin farklı konularıdır. Androloji de bu konulardan biridir. Androloji temel olarak erkek üremesi ve erkek cinsel sağlığı ile ilgilenmektedir. Sertleşme bozukluğu, kısıklık, erken boşalma, cinsel isteksizlik, penis eğriliği gibi sağlık sorunları androlojinin konusuna girer.
Kadınlarda erkeklerde yaşamları boyunca farklı cinsel sağlık sorunlarıyla karşılaşabilir. Bunlardan bazıları yaşamın doğal seyriyle alakalıyken bazıları da çeşitli sağlık sorunları nedeniyle ortaya çıkar. Yaşlanmayla birlikte erkeklerde testosteron seviyesinin düştüğü izlenir. Ancak kadınların aksine erkeklerde üreme hormonu tamamen yok olmaz. Bilindiği gibi kadınlarda östrojen hormonu seviyesinin düşmesi ve menopozla birlikte üreme hormonu tamamen yok olur.
Testosteron Hormonu Ne İşe Yarar?
Testosteron erkeklik hormonu demektir. Testosteron, erkek cinsel sağlığının her aşamasını etkiler. Üretilen spermin miktarına ve kalitesine ciddi oranda katkıda bulunur.
Özellikle yaşlanmayla birlikte testosteron hormonu seviyesinde düşüş olur. Tüm erkeklerin yüzde 30 ila 35’inde görülür. Nihayetinde erkeklerin genel sağlık durumunu ve cinsel sağlığını olumsuz etkiler. Bunlar nelerdir?
- Kısırlık
- Erektil disfonksiyon
- Cinsel isteksizlik
- Kas ve kemik yapılarında bozulmalar, güçsüzlük
- Osteoporoz
- Göbek bölgesinde yağlanma
- Uyku bozuklukları
Androloji Hangi Sağlık Sorunları ile İlgilenir?
Androloji hangi problemlerle ilgilenir ve ne tür tedaviler sunar. Kısaca özetleyelim.
Sertleşme Bozukluğu
Tıbbi literatürde erektil disfonksiyon olarak tanımlanan halk arasında sertleşme bozukluğu ve iktidarsızlık olarak bilinen ürolojik sorundur. Erkeğin cinsel ilişki için gerekli olan ereksiyonu sağlayamaması ya da bu ereksiyonu sürdürememesi durumudur. 40-70 yaş arası her iki erkekten birinin yaşamlarının bir döneminde sertleşme bozukluğu yaşadığı düşünülmektedir. Erektil disfonksiyon farklı nedenlerle ortaya çıkabilir. Tedavide farklı yaklaşımlar mevcuttur. Ağızdan alınan ilaçlar, destekleyici cihazlar (vakumlu sertleşme cihazı), ESWT, idrar kanalına uygulanan ilaçlar, enjeksiyonlar ve penis protezi uygulaması ereksiyonu yeniden sağlayabilmek için uyguladığımız tedavilerdir.
Erektil disfonksiyon hakkında tüm detayları öğrenmek için tıklayınız
Erken Boşalma
Erkeğin ön sevişme esnasında, cinsel birleşme gerçekleşmeden veya birleşmeden hemen sonra boşalmasıdır. Ürolojik, hormonsal ve nörolojik nedenlerle erken boşalma yaşanabilir. Kişinin neden erken boşaldığına bağlı olarak ilaç tedavisine, penise sürülen kremlere, psikolojik desteğe, davranışsal tedavilere veya ESWT uygulamasına başvurulabilir.
Erken boşalma hakkında tüm detayları öğrenmek için tıklayınız
Azospermi
Erkek menisinde sperm hücresi bulunmamasıdır. Erkek boşalabilir, cinsel aktivitesinde sorun yoktur. Ancak menisinde çocuk sahibi olmak için gerekli olan sperm hücresi bulunmaz. Hormonal bozuklar, konjenital anomaliler, geçirilmiş enfeksiyonlar, testis ameliyatları, testis tümörleri, testis travmaları gibi birçok neden azospermiye neden olabilir. Azospermi tanısı erkeğin sperminden bakılan spermiogram testi ile konur. Çiftlerin çocuk sahibi olabilmesi için ilaç tedavisine ve/veya Mikro TESE adı verilen mikroskop altında erkeğin testisinde sperm hücresi aranan tedaviye başvurulur.
Peyronie hastalığı
Penisi çevreleyen kılıfın kireçlenmesi ve peniste eğrilik oluşmasıdır. Penisin doğuştan eğri olması durumu olan Kordi’den farklı bir hastalıktır. Eğrilik farklı boyutlarda olabilir. 40 dereceyi aşan eğriliklerde cerrahi tedavi gerekir. Cinsel aktiviteyi güçleştiren/imkansızlaştıran bir durumdur.
Peyronie hastalığı hakkında tüm detayları öğrenmek için tıklayınız
Varikosel
Testiste kan dolaşımının boşaltımını sağlayan toplardamarların anormal genişlemesidir. Erkeklerde kısırlığa neden olan en önemli hastalıklardan biridir. Toplumun yüzde 15’inde, doğal yolla çocuk sahibi olamayan erkeklerin ise yüzde 40’ında varikosel görülür. Genelde sol testiste olur. Varikosel nedeniyle testis hacminde küçülme hissedilebilir. Cerrahi yöntemle tedavi edilebilir. Tedavide varikoselektomi ameliyatına başvurulur. Yüksek başarıya sahip bir yöntemdir. Hastaların yüzde 60 ila 80’inde sperm değerlerinde iyileşme görülür. Gebelik oranları da yüzde 20 ila 60 artar.