Antidepresan Kullanımı Sertleşme Bozukluğuna Neden Olur mu?

Antidepresan Kullanımı Sertleşme Bozukluğuna Neden Olur mu?

Depresyon günümüzün en öne çıkan ruh sağlığı sorunlarından biri. Depresyon şüphesiz hem kişinin kendisini hem de çevresindekilerin yaşamını olumsuz etkileyen ve bir dizi farklı sağlık sorununa yol açabilen bir hastalık. Depresyon problemi yaşayan insanların sayısı da hiç az değil. Tüm dünyada 350 milyon kişinin depresyon problemi yaşadığı ve bunlardan 20 milyonunun da ağır depresyonda olduğu düşünülüyor. Depresyon ile mücadele etmek için ise sıklıkla antidepresan ilaçlara başvuruluyor. Depresyonda olan ve antidepresan kullanmaya başlayan erkeklerin aklında ise şu soru yer ediyor: Antidepresan kullanımı sertleşme bozukluğuna neden olur mu? Aslında bu sorudan önce antidepresan kullanmamıza neden olan durumun sertleşmeyi sekteye uğratıp uğratmayacağını cevaplamamız gerekiyor. Yani, depresyon sertleşme bozukluğuna neden olur mu?

Depresyon sertleşme bozukluğuna neden olur mu?

Sertleşme bozukluğunun birçok nedeni var. Bu nedenlerin çoğu ise organik nedenler. Yani erkekte kalp hastalığı, diyabet, yüksek kolesterol, hipertansiyon, obezite gibi hastalıklardan biri ya da birkaçının olması. Ancak psikolojik rahatsızlıklar nedeniyle de sertleşme bozukluğu ortaya çıkabilir. Anksiyete ve kronik depresyon gibi hastalıklar erkekte libidonun azalmasına, cinsel isteksizliğe ve sertleşme problemlerine yol açabiliyor. Özellikle organik bir nedenle sertleşme sorunun beklenmediği genç hastalarda mutlaka psikolojik faktörlerin araştırılması gerekiyor.

Antidepresan kullanımı sertleşme bozukluğuna neden olur mu?

Depresyon ya da anksiyete gibi psikolojik bir sağlık sorunundan muzdarip olan kişiye psikiyatri uzmanı gerekli görürse antidepresan ilaç başlayabilir. Piyasada farklı tip antidepresan ilaçları vardır. Bunlardan bazıları da yan etki olarak cinsel gücü azaltabilmekte, erken boşalmaya yol açabilmekte ve sertleşme bozukluğu tablosunu ortaya çıkarabilmektedir. Bu yan etkiler tüm hastalarda görülmemekte, görülse bile aynı şiddette olmamaktadır. Kullanılan antidepresan sonucu bahsettiğimiz belirtiler ortaya çıkarsa hastanın konuyla ilgili psikiyatristini bilgilendirmesi gerekir. Bu tür yan etkileri ortaya çıkarma riski azaltılmış farklı bir antidepresan ile hastanın ilacı değiştirilebilir. Buradaki kritik noktalardan biri hastada sertleşme bozukluğuna neden olan durumun iyi tanımlanmasıdır. Çünkü antidepresan değil depresyonun kendisi de bu soruna yol açmış olabilir. Öte yandan sorunun kaynağı psikolojik de olmayabilir ve hasta yapısal bir nedenle sertleşme güçlüğü yaşıyor olabilir.

Sonuç

Erektil disfonksiyon olarak tanımladığımız erkeğin sertleşmekte güçlük yaşaması durumu birçok farklı nedenle ortaya çıkabilir. Bu sorunla yüz yüze gelen hastalar ise çözüm için üroloji uzmanına başvurur. Hastaya doğru tedaviyi sunmak ve en iyi sonucu almak için hastalığın nedenlerinin iyi anlaşılması gerekir. Bu nedenle sertleşme bozukluğu ya da farklı bir cinsel sağlık şikayetiyle kliniğimize başvuran hastaların anamnezini alırken mutlaka düzenli bir ilaç kullanıp kullanmadıklarını sorgularız. Hastanın yapısal bir sağlık sorunu yoksa ve hastalık antidepresan kullanımı ya da depresyon kaynaklıysa psikiyatri uzmanı tarafından yapılan gerekli düzenlemelerle çözüme ulaşılır. Ancak klinik pratiğimizde gördüğümüz bu tür hastaların birçoğunda sorun psikolojik değil yapısaldır. Bu durumda tedavinin üroloji tarafından planlanması gerekir. Bugün erektil disfonksiyon tedavi edilebilen bir hastalıktır. Ağızdan alınan ilaçlar, ESWT, penis içi enjeksiyonlar ve penis protezi uygulamaları ile hastaların yeniden sertleşebilmesi mümkündür.



Bir cevap yazın

  • TürkçeTürkçe
  • EnglishEnglish