- Mayıs 16, 2022
- Yayınlayan: Prof. Dr. Coşkun Şahin
- Kategori: blog

Böbrek Kanseri ve Tedavisi Hakkında Sık Sorulan Sorular
Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Coşkun Şahin böbrek kanseri hakkında merak edilen soruları cevapladı.
Böbrek kanseri tedavi edilir mi?
Evet. Böbrek kanseri, mesane, akciğer, pankreas, kolon gibi kanser türleriyle kıyaslandığında daha rahat ve kesin olarak tedavi edilebildiğimiz bir kanser türüdür. Nüks riski oldukça azdır.
RCC nedir?
Böbrek kanseri tanısı almış hasta raporlarında en sık karşılaştığımız terimdir RCC. Açılımı Renal Cell Carcinoma’dır. Türkçeye Renal Hücreli Karsinom olarak çevrilebilir. RCC, en sık görülen böbrek tümörü tipidir.
Böbrek kanseri hangi organlara metastaz yapar?
Böbrek kanseri en sık akciğer, beyin ve kemiklere metastaz yapar. Yayılım yapan böbrek tümörüne metastatik böbrek kanseri adı verilir.
Böbrekteki her kitle kanser midir?
Böbrekteki her kitle kanser değildir. Üroloji hekimi ultrasonografi ve tomografi gibi tetkiklere başvurarak, böbrekteki kitlenin kanser olup olmadığının tanısını koyar. Bu kitle kanser olabileceği gibi iyi huylu bir böbrek kisti de olabilir. Böbrek kistlerinin çok büyük bir kısmında tedaviye gerek duyulmaz. İlgili kitle tümöral özelliklere sahipse de cerrahi tedavisi planlanır.
Böbrek ameliyatı kaç günde iyileşir?
Böbrek kanseri ameliyatından sonra hastalarımızı 3-4 gün içinde taburcu ederiz. Hastalarımıza bir o kadar gün de evde istirahat etmelerini söyleriz. Yani ameliyattan ortalama 1 hafta kadar sonra hastamız günlük yaşantısına geri dönmüş olur.
Böbrek kanseri ölümcül müdür?
Böbrek kanserine erken aşamada tanı konulmaz ve tedavisi yapılmazsa tümör metastaz yapabilir. İlerlemiş ve metastaz yapmış kanserlerin tedavisi karmaşıktır. İlerlemiş olgularda hastamızın kanserini tamamen tedavi etmemiz mümkün olmayabilir. Yani, evet maalesef böbrek kanseri ölümcül olabilir. Böbrek kanseri sinsi bir hastalıktır. Kolay kolay belirti vermez. Genellikle de rutin tarama ya da böbrek taşı, prostat büyümesi gibi daha sık görülen hastalıklardan şüphelenip hekime başvurulması sonucunda ortaya çıkar. Bu nedenle 40 yaş üzeri tüm hastalarımıza yılda 1 kez üroloji muayenesi yaptırmalarını öneriyoruz.
Ameliyat öncesi doktoruma hangi soruları sormalıyım?
Biz böbrek kanseri ameliyatını planladığımız hastalarımızı kliniğimizde detaylı olarak bilgilendiriyoruz. Böbrek kanseri ameliyatı planlanan hastaların hekimlerine şu soruları yöneltmeleri faydalı olur:
- Tümörümün büyüklüğü nedir?
- Tümörüm böbrek dışında yayılmış mı?
- Böbrek kanseri için tedavi seçenekleri nelerdir? Siz hangi tedaviyi öneriyorsunuz?
- Ameliyat bir yan etkisi olacak mı? Ameliyatın riskleri nelerdir?
- Ameliyatın ardından tamamen iyileşecek miyim? Günlük yaşantıma geri dönebilecek miyim?
Tedavi normal hayattaki aktivitelerimi değiştirecek mi?
Hayır. Ameliyat başarılı geçtiyse, böbreğin yalnızca tümörlü kısmının alınması ya da böbreğin tamamının alınması fark etmeksizin kişi yaşamına sağlıkla devam edebilir. Ameliyat sonrası kişinin diyalize girme gibi bir durumu söz konusu olmaz. Ayrıca prostat kanseri ameliyatından sonra görülebilen idrar kaçırma ve sertleşme bozukluğu gibi komplikasyonlar böbrek kanseri ameliyatından sonra beklenmez. Hastalarıma ağır kaldırmamak, su tüketimini ihmal etmemek, dengeli beslenmek gibi basit yaşam tarzı değişiklikleri önerilir.
Böbrek kanseri ameliyatı sonrası ne zaman doktor kontrolüne gitmeliyim?
Ameliyattan ortalama 4 hafta sonra hastamız kontrol muayenesine davet edilir. Kan ve idrar testi istenir. Bu kontrolün ardından bir yıl boyunca üç ayda bir, sonrasında altı ayda bir ve ardından da yılda bir hastamızın rutin kontrollerine gelmesi istenir. Bu muayenelerde, böbrek fonksiyonları kontrol etmeye yönelik kreatinin ve üre gibi kan parametrelerine bakılır. Gerekirse ultrasonografi istenir.
Böbrekteki tümör tedavi edilmezse ne olur?
Böbrek tümörünün tedavi edilmesi gerekir. Çünkü en iyi tedavi erken yapılan tedavidir. Kişi tedavisini ertelerse tümör büyüyebilir, vücudun farklı alanlarına yayılabilir. Örneğin, tümör küçükken böbreğin sadece tümörlü kısmını alıp böbreğin kalanını hastaya bırakırken, zamanla bu seçenek ortadan kalkar. Böbreği tamamen almak gerekebilir. Daha da kötüsü tümör beyne veya akciğer sıçrayabilir. Tedavi daha da karmaşıklaşır.
Tedavi edilmeyen böbrek tümörleri genellikle büyüme eğilimdedir. Literatürde tespit edilmiş en büyük böbrek tümörü tam 43 cm ve 13 kg olarak bildirilmiştir. 59 yaşında ve 123 kilo olan hastaya tedaviler uygulanmış. Ancak tanıdan 1 ay kadar sonra yaşamını yitirmiştir. https://doi.org/10.1002/iju5.12236
Böbrek taşı ve böbrek kanseri arasında bir bağ var mı?
Hayır. Tamamen farklı hastalıklardır. Bir böbrekte hem taş hem de kanser hücresi olabilir.
Böbrek kanseri iki böbrekte birden olabilir mi?
Nadirde olsa evet… Bu durumda iki böbreğe de parsiyel nefrektomi uygulamak amaçlanır. Zira radyoterapi ve kemoterapinin böbrek kanseri tedavisindeki rolünün oldukça sınırlıdır. Diğer bir yöntem olarak da anjiografi ile embolizasyon (damar tıkama) işlemi düşünülebilir.