Böbrek Kisti Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?
Böbrek kisti, böbrek yüzeyinde oluşan içi sıvı dolu lezyonlardır. Böbreğin herhangi bir bölümünde olabilir. Böbrekte bir veya birden fazla, irili ufaklı kistler izlenebilir. Bu kistler tesadüfen ya da belli semptomlar sonucu radyolojik görüntülemelerle tespit edilebilir. Her böbrek kistinin tedavi edilmesi gerekmez. Ancak böbrek kisti olan hastaların üroloji uzmanı tarafından takip edilmesi gerekir. Böbrek kisti büyümeye meyil edebilir. Böbrek ve sindirim sistemi organları üzerinde baskı oluşturabilir. Böbrek fonksiyonlarını tehdit edebilir. Bu durumda kistin cerrahi olarak alınması gerekir.
Böbrek Kisti Belirtileri
Böbrek kistleri genellikle belirti vermez. Rastlantısal olarak tespit edilir. Ancak bazı olgularda kist çevre doku ve organlara bası yapabilir. Bu durumda bazı belirtiler gündeme gelir. Bunlar nelerdir?
- Böbrek kisti sindirim sistemini etkileyebilir. Hastada bulantı, kusma gibi belirtiler izlenebilir.
- Böbrek kisti enfeksiyona yol açabilir. Hastada şiddetli yan ağrısı, yüksek ateş ve halsizlik semptomları görülebilir.
- Kist, idrar yolu enfeksiyonuna neden olabileceği gibi kanlı idrara da yol açabilir.
Kimlerde Görülür?
- Böbrek hastalıkları erkeklerde daha sık görülüyor. Böbrek taşı ve böbrek kanserinde olduğu böbrek kistleri de erkeklerde daha çok rastlanır.
- 50 yaş üzerinde daha sık izlenir.
- Ailede böbrek kisti olan birinin olması da bir risk faktörüdür.
- Hipertansiyon, böbrek yetmezliği, böbrek taşı gibi hastalıklar da hastada kist oluşması riskini artırabilir.
Böbrek Kisti ve Böbrek Kanseri
Böbrek kistleri genellikle kansere dönüşmez. Ancak yine de bir risk söz konusudur. Buradaki riskin ne olduğunu ortaya koymak için Bosniak Sınıflaması adı verilen bir kılavuz vardır. Buna göre kistin içinde kireçlenme görülüyorsa kistin kanserleşme riski vardır. Bu durumda mutlaka cerrahi olarak çıkarılması gerekir.
Böbrek Kisti Nasıl Tespit Edilir?
Böbrek kisti radyolojik görüntülemelerle tespit edilir. Tanı genellikle farklı bir amaçla görüntüleme yapılırken konur. Örneğin, böbrek taşı toplumumuzda sık görüldüğü için hasta böbrek taşı şikayetiyle hekime başvurduğunda hastanın ultrasonuna bakılır. Burada böbrekte kist olduğu da tespit edilir. Böbrek kisti ultrasonografi ve tomografi ile ortaya konur. Bazı sınırlı olgularda MR taramasına da başvurulabilir.
Böbrek Kistinin Tedavisi
Böbrek kistinin vücuttan çıkarılması gereken olgularda altın standart laparoskopik yöntemle kiste ulaşıp, kist duvarını delerek kistin içindeki sıvının boşaltılmasıdır. Özellikle, kist çok büyük ve ağrı yapıyorsa, böbreğin şişmesine (hidronefroz) neden olmuşsa, hastada tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu söz konusuysa kistin vücuttan çıkarılması değerlendirilir. İşlem vücutta açılan küçük deliklerden görüntüleme eşliğinde yapılır. Kistin içindeki sıvı boşaltılır. Kist duvarının bir bölümü kesilerek vücut dışına çıkarılır. Son zamanlarda uygulan diğer bir tedavi ise girişimsel olarak ultrasonografik görüntüleme eşliğinde böbreğe ulaşarak kistin içinin iğne ile boşaltılmasıdır.