Böbrek Kisti Nedir?
Böbrekte solid ( kistik olmayan ) kitle varlığı aksi ispatlanıncaya kadar kanser olarak değerlendirilmelidir. Böbrekte çoğu kez tesadüfen saptanırlar. Boyutları birkaç cm’den 20-30 cm’e kadar çıkabilir.
Böbrekte yaklaşık 1 cm çapta 2 adet kist görülüyor.
Böbrek Kistlerinin Belirtileri Nedir?
Hiçbir belirti vermeyebilir. Çoğu kist tesadüfen ortaya konur. Bazı hastalarda yan tarafta ele gelen kitle bazen ağrı olabilir. Enfeksiyon olursa ateş ve aşırı ağrı yapabilir.
Böbrek Kistleri Kanserleşir Mi?
Kanserleşmez. Ancak bazı kistler daha tanı sırasında özelliklerinden dolayı kanserli kabul edilir. Bunlara komplike olmuş kistler diyoruz.
Böbrek Kistlerinin Sınıflandırılması ( Bosniak )
1 ve 2 numaralı kistler iyi huyludur. 3 numaralı kistte, kist duvarı kalınlaşmış ve içinde bantlar mevcuttur. Bu kist %50 ihtimalle tümördür. 4 numaralı kist ise sert yapılar içerir, kesin olarak tümör kabul edilir.
Böbrek Kistlerinin Teşhisi Nasıl Konur?
Ultrasonografi çoğu hastada yeterlidir. Şüpheli olgularda tomografi veya MR çekilerek kistin iyi huylu mu kötü huylu mu olduğu anlaşılır.
Ultrasonda içi siyah ve yuvarlak görünür.
Tomografide sağ böbrekte yaklaşık 5 cm çapta kist.
Her Böbrek Kisti Tedavi Edilmeli Mi?
Şikayet yapmaya kanserleşme potansiyeli olmayan idrar kanalına baskı yapmayan kistlerin tedavisine gerek yoktur.
Böbrek Kistlerinin Tedavisinde Hangi Yöntemler Var?
Şikayet yapmaya kanserleşme potansiyeli olmayan idrar kanalına baskı yapmayan kistlerin tedavisine gerek yoktur.
İğne İle Boşaltma:
Ultrason altında lokal anestezi ile yapılır. İşlem 15 dk. Sürer. Kistin sıvısı boşaltılır ve kist içine özel maddeler verilerek kist kurutulur. Kist boyutu en az % 50 küçülür.
A-D : Ultrason eşliğinde kist içerisine girilerek sıvı boşaltılır ve kistin içerisine uygun bir büzüştürücü ilaç verilerek kistin küçülmesi sağlanır.
Laparoskopik Ameliyat:
Kistin tamamı etrafındaki zarla birlikte çıkarılır. Tekrarlama olasılığı olmaz. Patolojik tanı imkanı sunar ve hastalar ertesi gün taburcu olabilir.
Laparoskopik kist ameliyatında kistin tamamı duvarı ile birlikte kapalı ameliyatla çıkarılır.
Açık Ameliyat:
Kanser şüphesi olan kistlerde kist etrafındaki sağlam böbrek dokusu ile beraber çıkarılır. Dezavantajı ameliyat kesisinin olmasıdır. Hastalar hastanede 2-3 gün yatabilir ve ağrı daha fazla olabilir.
Böbrek Kistlerinde Takip Nasıl Olmalı?
Şikayet yoksa ve hasta rahatsa 1 veya 2 yılda bir ultrasonografi ile takip yeterlidir.