Böbrek Hastalıkları

Böbrek Tümörleri ( Böbrek Kanserleri )

Böbrek Tümörü Nedir?

Böbrekte solid ( kistik olmayan ) kitle varlığı aksi ispatlanıncaya kadar kanser olarak değerlendirilmelidir. Böbrekte çoğu kez tesadüfen saptanırlar. Boyutları birkaç cm’den 20-30 cm’ e kadar çıkabilir.

Ameliyatla alınan böbrekte üst kutupta sarı renkli tümör kitlesi ( radikal nefrektomi )

 

Böbrek Tümörünün Belirtileri Nedir?

Eskiden bu tümörlere internist yani dahiliyeci tümörü denirdi. Çünkü tanıları bu hekimler tarafından konurdu. Ultrasonografi rutin uygulamada olmadığından ele gelen kitle, yan ağrısı, idrarda kanama gibi yakınmalarla fark edilirdi. Günümüzde ise çoğu kez ultrasonografinin yaygın kullanılması ile fark edilir olmuştur ve daha küçük boyutlarda yakalanmaktadır.

 

Sol tarafta normal böbrek dokusu, sağ tarafta ise böbrek üst kısmında kanser gelişmiş

 

Böbrek Tümörünün Nedenleri Nelerdir?

Genetik Faktörler

Beslenme Alışkanlıkları

Sigara

Böbrek Tümörünün Risk Faktörleri Nedir?

Ailesel geçiş gösteren böbrek tümörlerinde yüksek risk vardır. Bir böbreği kanser nedeni ile alınan hastalarda diğer böbrekte kanser gelişme olasılığı % 10’dur.

Böbrek Tümörü Tedavi Edilmez İse Ne Olur?

Erken teşhis edilmezse tedavisi yoktur. Palyatif tedaviler yapılır. Erken teşhis edilen yani henüz organı taşmamış böbrek tümörlerinde kesine yakın tedavi mümkündür.

Böbrek Tümöründe Doktor Randevusu Öncesi Neler Yapılmalıdır?

Varsa yapılmış olan tetkik ve radyolojik görüntüleme yöntemleri ile birlikte gelinmelidir.

Böbrek Tümörünün Tetkik Yöntemleri Nelerdir?

Ultrasonografi en sık yapılan ve en zararsız yöntemdir. % 70-90 oranında tanı koydurtur. Tomografi ve MR ile hastalığın yaygınlığı tespit edilir. Akciğer filmi yada tomografisi, gerekli olgularda kemik sintigrafisi yapılarak hastalığın evresi tespit edilir. Hastalık kabaca 4 evrede değerlendirilir. Evre I ve II en iyi tedavi edilen tiplerdir.

Böbrek tümörlerinin evreleri Evre I ve II tümörler resimde görüldüğü gibi böbreğe sınırlı, Evre III ve IV tümörlerde komşu yapılara yayılım vardır.

 

Böbrek Tümörünün Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Radikal Nefrektomi : Böbreğin etrafındaki yağ tabakası ile birlikte komple alınmasıdır. Altın standart tedavidir. Ameliyat 1-2 saat sürer. Hastanede 2 gün yatılır.

Radikal Nefrektomide şekilde görüldüğü gibi böbrek; tümör ve etrafındaki yağ dokusu ile birlikte damarları bağlanıp, idrar kanalı kesilip, komple dışarı alınır.

 

Parsiyel ( Sadece Tümörün Alınması ) Nefrektomi ( Böbreği Koruyucu Tedavi ) : Sadece tümörlü dokuyu, çevresindeki bir miktar sağlam böbrek dokusu ile birlikte çıkarmaktır. Uygun vakalarda böbreğin çıkarıldığı ameliyata eş değer sağ kalım sağlar. Böbrek korunmuş olur. Bu ameliyat da 1-3 saat arasında sürer. Hastanede 2-3 gün yatılır. Cerrahisi daha zordur. Deneyimli ellerde çok rahat geçer.

 

Parsiyel Nefrektomide sadece tümör dokusu ; hemen yanındaki sağlıklı böbrek dokusu ile birlikte çıkarılır, böylece böbrek hastaya kalır.

Böbrek Tümörü İçin Yaşam Stili Önerileri

Ameliyat sonrası normal insanlardan fark yoktur. Güncel aktivitelere 7-15 gün sonra dönülür.

Böbrek Tümörlerinde Kimlerde Böbreği Almak Zorundayız?

Eğer tümör çapı 7-10 cm’den büyükse, hasta ileri yaşta ise ( 70 ve üzeri ), tümör böbreğin merkezinde büyük damarlara yakın ise bu gibi hastalarda tümörle birlikte böbrek alınmalıdır. Bunun dışındaki durumlarda böbrek korunarak sadece tümör alınabilir.

Neden Böbreği Koruma Önemlidir?

Hastanın geride kalacak sağlam böbreğini gelecekte tehdit edebilecek hastalıklar varsa böbrek yetmezliği ve dializ riski doğabilir. Örneğin yüksek tansiyonlu hastalar, diabeti olan hastalar, tekrarlayan taş hastalığı olan hastalar bu gruba girebilir.

Böbrek Koruyucu Kanser Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Bu ameliyatın yaygın yapıldığı şekli açık ameliyattır. Hastanın yan tarafından 8 cm’lik bir kesi ile girilerek böbrek buzla soğutulup fonksiyonları azami ölçüde korunarak tümörlü doku çok az bir sağlıklı böbrek dokusu ile birlikte çıkarılır. Böylece tümörün çapı ve yerleşim yerine göre böbreğin % 50 ile 90’ı korunabilir.

Aynı ameliyat laparoskopik veya robotik yöntemle de yapılabilir. Ancak bu durum böbrek fonksiyonlarını riske sokabilir.

Böbrek Kanserlerinde Böbrek Koruyucu Ameliyatı Nasıl Yapılır? İzlemek ve Detaylı Bilgi Almak İçin Tıklayın.
Böbrek Koruyucu Ameliyat Esnasında Böbreğin Buz Çamuru İle Soğutulmasını İzle

Böbrek Koruyucu Ameliyat Sonrası Yaşam Konforu Nasıl Olur?

Böbreğin korunduğu böbrek kanserli hastalarda o böbreğin fonksiyonu sağlam bir böbrekten farksızdır. Bu hastaların yaşam süreleri böbreğin tamamen alındığı hastalarla aynıdır. Erken yakalanmış tümörü olan hastalarda hastaların başına ömür boyu bu hastalıktan dolayı bir iş gelmez.



43 thoughts on “Böbrek Tümörleri ( Böbrek Kanserleri )

  1. Esra Dal dedi ki:

    Merhaba annem 66 yaşında Miyestanie gravis hastası aynı zamanda parkinson,diyabet,yüksek tansiyon,kalbinde 5 adet stent var.Bugünde acile götürdüğümüzde tetkiklerde böbreğinde tümör olduğunu öğrendik.Annemi nasıl kurtarabiliriz.Bu arada annem 4 yıldır çapa da takipli hasta.

    1. Prof Dr Coşkun Şahin dedi ki:

      Merhabalar öncelikle geçmiş olsun…
      Böbrek tümörü böbreğe sınırlı ise yüzde yüze yakın tedavi edilir. Dolayısı ile böyle bir tümör varsa kesinlikle ameliyat etmek gerekir. Metastaz varsa ameliyat edilmez bu şansı kullanmak lazım Medikal durumu çok iyi olmamış olsa bile. Detaylı bilgi için arayabilirsiniz.
      Sağlıklı günler dilerim…

  2. eren ergenç dedi ki:

    merhama beni babam 67 yaşında.Mesane kanseri hastası.10 gün önce tomografi çekildikten sonra sağ böğreğin pelvisinin proksimalinde 20*16 mm çapında tümor teşhisi konuldu.Tümörle birlikte sağ böbreğin alınması gerektiği söylendi.sizin yorumunuzu alabilirmiyim.teşekkür ederim

    1. Prof Dr Coşkun Şahin dedi ki:

      Merhabalar telefonda görüşmüştük sanırım. Eğer tespitler ifade ettiğiniz şekilde ise tedavi süreci doğru görünüyor.
      Sağlıklı günler dilerim…

      1. Özlem turnagol dedi ki:

        Doktorum ıyı aksamlar babam 65yasında sol bobrek te 3santım civarında bir kitle gorundu babam kalp hastası baypasslı ve stentli ayrıca yuksek tansyon var doktor amelıyat olamayacağını bobregı krıyoablasyon yontemıyle dondurma yapılması gerektiğini solemıs sızce bobrek zarar gormeden kıtle alınabilir ı kalp hastası olması amelıyat kaldıramacagaı anlamına gelir mi cok tesekkurler ?

        1. yasemin asistan dedi ki:

          Anestezi doktoru ile beraber değerlendireceğiz kriyoablasyon tümörün tamamen yok etmez

  3. Aley dedi ki:

    Merhabalar, anneme bugün doktora gittigimizde bobreginde kist olduğunu düşündüğümüz şeylerin büyüdüğünü yayılmakta olduğunu 4 cm lik bir tümör olduğunu soylediler. İdrarda kan görülüyor ve yanlarda çok agrısı var. Büyük ihtimalle böbrek kanseri. Fakat pek bilmiyorum bu boyut büyük mu durumu kötü mü tedavi edilebilir mi hastalığın hangi aşamasında merak ediyorum. Cevabınızı bekliyorum
    Sevgiler..

    1. Prof Dr Coşkun Şahin dedi ki:

      Merhabalar öncelikle geçmiş olsun…
      Bu büyüklükteki böbrek tümörleri evre 1 olarak kabul edilir. Böbrek dışına %95 oranında taşmamıştır. Tedavisi %100’e yakındır. Tümör merkeze yerleşmişse böbrek alınabilir. Eğer böbreğin dışına doğru bir yerleşim söz konusu ise o zaman sadece tümör alınabilir. Ameliyat için bizimle temasa geçebilirsiniz.
      Sağlıklı günler dilerim…

  4. Çigdem dedi ki:

    Mrb hocam babam 80 yaşında ve kolon kanseri 20 gün oldu ameliyat olalı bağırsaktaki tümörü aldılar fakat büyüdüğünde karın duvarına yapistigini azda olsa kaldığını söylediler şuan iki lokma yiyor canı bişey istemiyor daha onkolojiye gitmedik tedavi olabikirmi yaştan dokati

    1. Prof Dr Coşkun Şahin dedi ki:

      Merhabalar öncelikle geçmiş olsun…
      Ancak bana ilettiğiniz problemle ilgili size doğru bilgiyi Genel Cerrahi ya da Onkoloji servisinden edinebilirsiniz. Sağlıklı günler dilerim…

    2. Burhan Karaca dedi ki:

      Merhaba hoca benim sağ böbreğime 6cm tümur var beni hiç rahatsız etmiyor anca 2 yıldır takipteyim ilk 3cm büyüyor şu an pt şimdi çektim
      6 cm amiyata yanlış tümürü alacaklar yoksa bübrek le alacak idrarimda herhangi kan bişey yok

      1. yasemin asistan dedi ki:

        Filmi görmeden yorum yapamam uygun yerde yerleşmiş ise sadece tümör alınabilir

  5. İsim gizli dedi ki:

    Hocam selamın aleyküm babamda nükleer grade 2 düzgün sınırlı cerrahi sınır negatif 4×3,5×3 çapında tümör var patoloji sonucu bu,ameliyat oldu parsiyel nefroktami ile böbreğin yarısı alındı yağlı dokuya infaze görülmedi tümör tipi renal hücreli korsinom berrak hücreli tip nekroz filan görülmedi yazıyor instagram veya whatsappdan patoloji raporunu atabilirim isterseniz
    Sorum şu hocam
    Bu tümör böbrek dışına çıkmışmıdır veya mikrometastaz atmış mıdır babam 163 boyunda 74 kiloydu 70 olmuş kovid 19 dan dolayı olabilir mi yoksa böbrek tümörü nüks Mü etmiştir bir de kanda c reaktif protein yüksek ama kayda değer yükseklik yok binde 3 birim fazla
    Bu tümör nüks eder mi veya Mikrometastaz yapmışımdır birde babamda ameliyattan sonra nefes darlığı başladı doktorlar anksiyete bozukluğundan diyor
    İsmimi gizlememin sebebi akrabalarım görmesin diye
    Saygılar hocam

    1. Prof Dr Coşkun Şahin dedi ki:

      Merhabalar, öncelikle geçmiş olsun…
      Büyük bir ihtimalle bitmiştir. Şifa bulmuştur, Sağlıklı günler dilerim…

      1. İsim gizli dedi ki:

        Peki hocam bu tümörün evresi ve boyutu hakkında bilgi verir misiniz,doktor bize bununla ilgili bişey söylemedi de

  6. Emre dedi ki:

    Merhabalar, anneannem’e 3. evre böbrek kanseri tanısı kondu. Böbreği aldırılacak, bu durumun riski nedir ve sizce tedavi ihtimali ne düzeyde?

    1. Prof Dr Coşkun Şahin dedi ki:

      Merhabalar öncelikle geçmiş olsun.
      Ameliyata engel olabilecek başka bir sağlık problemi yoksa mutlaka ameliyat gerekmektedir. Sağlıklı günler dilerim…

      1. Ramazan dedi ki:

        Merhaba hocam annem mesane kanseri uriter kanalında var böbrekte 4cm kadar var bunun tedavisi varmı hocam

        1. yasemin asistan dedi ki:

          Tedavisi ameliyat nasıl bir ameliyat olacağını söylemek için hastayı görmem gerekir böbrek ve kanalı alınabilir mesane alınabilir koruyucu ameliyatlar yapılabilir

  7. ibrahim dedi ki:

    merhaba dr bey abim yıllar önce bir böbreği alındı. şimdi ikinci böbreğinde tümör olduğunu söylediler. ve metastaz yapmış 9 cm dediler akcigerede atmış oda 2 cm . inmoterapi 3 seans ve el ve sırtında çıkan şişmeler için radyotrapi gördü.bir çok ilaç kullandı 1 yıldır sürekli kötüye gidiyor durumu hiç iyi değil çok zayıfladı güç süz ve sürekli mide bulantısı var yaşı 46 …sizden yardım istiyoruz ne yapabiliriz.nedir durum.

    1. yasemin asistan dedi ki:

      Geçmiş olsun zor bir hasta sadece immünoterapi den yarar görecekse böbreği ve kitleyi almak gerekebilir

  8. Aydan dedi ki:

    Hocam merhaba annem 11 cm böbrek kitlesi var suanda acil ameliyat dendi seker tansiyon ve daha önce gogus kanseri atlattı pankreas sıcrama durumu olurmu ve ne zaman surer tedavi

    1. yasemin asistan dedi ki:

      Böbrek kanseri var 11 santim büyük bir kitle böbrek ve kitleyi beraber almamız gerekiyor Çünkü ameliyattan başka Kemoterapi ve Radyoterapi böbrek kanserlerinde etkili değil

  9. Ayse dedi ki:

    Selamın aleyküm ben ulturason sonucu sağ böbrete 2 cm tümör olduğunu öğrendim ama doktorum zararsiz iyi huylu dedi 3cm olunca alınmalı dedi 3cm den sonra kansere çevirme olasılığı bulunuyo mu ilaç falan da onermedi ilaçla kuculmesi söz konusu mu acaba teşekkür ederim şimdiden cevap için Allah razı olsun ?

    1. yasemin asistan dedi ki:

      2 santim de olsa alınması gerekiyor 3 santimi beklemek gerekmiyor Sadece 1 santimden küçük tümörlerde takip yapıyoruz

  10. Süleyman dedi ki:

    Hocam kolay gelsin babama tam kesin olmamakla beraber 4. Evre böbrek kanseri tanısı kondu ne yapmalıyız sizce ?

    1. yasemin asistan dedi ki:

      Direk kemoterapi yapılabilir.birlikte böbrekte alınması gerekebilir. Hastayı muayene etmem gerekir.

  11. ŞAKİR dedi ki:

    Hocam selamlar 2018 yılında bir ultrason çekimi esnasında sağ böbrek üzerinde 2 cm civarı kötü huylu bir tümör tespit edilmesi üzerine Parsiyel nefrektomi işlemiyle labroskopik yöntem ile o bölge temizlendi ve 2018 den beri önceleri 6 ay daha sonra yılda birkez kontrollerim yapılıyor sonuçların iyi olduğu Dr.um tarafından söyleniyor. Fakat bende bu hastalıktan sonra huy kaldı ara sıra iki yanım ağrıyor ve karın bölgemde şişlik hissediyorum.kendi kendime evfammı yapıyorum yoksa tekrar ultrason ve kan tahlilleri yaptırmalımıyım

    1. yasemin asistan dedi ki:

      Herhangi bir tahlil yapılması gerekmiyor ek olarak

  12. Ali dedi ki:

    Merhaba hocam yaşım 15 idrarimi yaptıktan sonra ıkınınca 1 ve 2 damla kan geliyor neden olabilir.

    1. Ali Murat dedi ki:

      Detaylı tahliller ve ultrason yaparak sebebini araştıralım. muayene ettikten sonra daha detaylı bilgi verebiliriz

  13. Serkan Köroğlu dedi ki:

    Herhabalar hocam babamda 3cm tümör tespit ettiler böbreğin orta kısmındaymıs amelıyat olması lazım dediler böbreği almamız lazım dediler sizde ne yapmalıyız

    1. Ali Murat dedi ki:

      Öncelikle geçmiş olsun. babanızın böbrek ile ilgili tomografi görüntülerine bakmak gerekir. Eğer tümör kitlesi derinlere ulaşmış ve ana damarlara yaklaşmış ise böbreğin tamamı alınması gerekir. Fakat damarlardan uzak bölgede ise sadece kitleyi çıkarıp böbreğin sağlam kısmını bırakabiliriz. daha önce söylediğim gibi görüntülerini görmemiz gerekir

  14. Ferhan durmaz dedi ki:

    Merhaba hocam yeğenim 16 yaşında sağ böbreğin de 22 cm kim kitle ve patoloji raporunda malign tümör ve Batın tanı konuldu Kemoterapi ilaçları 3 süre kullailmasini istediler yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler

    1. yasemin asistan dedi ki:

      Geçmiş olsun Muhtemelen kemoterapi alıyor Kemoterapi sonrası böbrek alınma ameliyatı olacaktır bizi düşünürseniz ameliyat yaparız Tabii tüm tehditlerini yeniden değerlendirmek kaydı ile

  15. Hilal dedi ki:

    Hocam merhaba; babam 69 yaşında sağ böbreğinde ve böbrek yolunda kitleye rastlandı ve kötü huylu olduğu söylendi henüz çok başındaymış hastalık bunun için böbrek yolunun alınacağı söylendi böbrek boşta kalınacağı için böbreğide alınacakmış Hocam yardımcı olurmusunuz bu anlatılanlar ne demek,sizin videolarınızı ve açıklamalarınızı okudum çoğu hastalarınızda böbreği kurtarmışsınız değerli fikirlerinize ihtiyacım var…iyi günler dilerim

    1. yasemin asistan dedi ki:

      Her hastada uygulamalar farklı olabilir İstanbul’da iseniz geliniz ya da güvendiğiniz doktor ile devam ediniz

  16. İpek dedi ki:

    İyi akşamlar.Yaklaşık bir yıldır cushing sendromuna bağlı şikayetlerim vardı ama bu rahatsızlıklarımı hep başka şeylere bağladım en göğüs kafesinde şiddetli ağrılar için tomografi çektirtim maalesef iki böbrekte de lezyon tespit edildi kesin tanı için MR istedi doktorum. Şu an saç dökülmesi,vücutta geçmeyen morluklar, sivilce, eklem ağrıları, göbek bölgesinde yağlanma, karında mor renkli çizikler, hassas deri,psikolojik sorunlar vs vs.hepsi mevcut. Tedavi için cerrahi müdahale gerekiyorsa yardımcı olabilir misiniz?

    1. Ali Murat dedi ki:

      Öncelikle böbrekteki lezyonların ne olduğu ortaya konulmalıdır. genellikle tomografi yeterli olmaktadır. Eğer kitle ya da tümör gibi bir şey var ise en kısa zamanda ameliyatını planlamak gerekir. Fakat diğer problemlerin böbreklerle bir ilgisi yoktur

  17. Muhammet Oruc dedi ki:

    İyi günler hocam Böbreğimde sol böbrek üst porde duvarında solid modüle rkomonent bulunan 3 cm çapında post kontrast görüntülerinde periferik kontraslamında olan kitlesel lezyon izlenmiş olup öncelik Bosniak tip 4 ü düşündürmüştür doku tanısı önerilir diye sonuç çıktı yaşım 31 ne yapmak lazım yardımcı olurmusunuz

    1. yasemin asistan dedi ki:

      Geçmiş olsun böbrekteki ilgili kısmı böbreği koruyarak almamız mümkün 0 530 318-14 36’dan randevu alabilirsiniz

  18. Murat dedi ki:

    Merhabalar Hocam. Babam 65 yaşında. Devamlı zayıflamaya başlamıştı. Doktora gittik. Ultrason ve tomografi sonucunda 4. Evde böbrek kanseri teşhisi koydular. Maalesef karaciğer ve akciğere metastas yapmış. Yapılması gereken en doğru yöntem nedir? Hastanın iyi olma ihtimali nedir? Nasıl bir yol izlememizi tavsiye edersiniz? Pazartesi girişimci radyoloji yapılacak. Daha sonra doktor ilaç tedavisi olur başka bir şey yapılmaz dedi. Değerli görüşlerinize ihtiyacım var. Şimdiden teşekkür ederim Hocam.

    1. Ali Murat dedi ki:

      Çok geçmiş olsun. Kanser diğer organlara yayıldığı için ameliyat şansını kaybetti. Fakat ilaç tedavisi ile kanserin ilerlemesi yavaslayabilir.doktorunuzun önerdiği tedaviye devam edin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir