Böbrek Hastalıkları

Böbrek ve İdrar Yolu Taşları

Böbrek ve idrar yolu taşları nedir?

Böbrekten dış idrar kanalı ağzına kadar her yerde olabilen toz şekeri tanesinden yumurta büyüklüğüne kadar değişik boyutlarda olabilen dünyanın her tarafında en yaygın görülebilen hastalıklardan biridir.

 

 

Ameliyatla (PNL yöntemi ile) kırılıp toplanan böbrek taşları

Böbrek ve idrar yolu taşlarının Belirtileri Nedir?

Hiçbir belirti vermeyebilir. İdrar yollarını tıkadığında dayanılmaz ağrı yanma idrarda kanama yapabilir. Ağrı ile birlikte bulantı kusma olabilir. Ağrı yan tarafta ve testise veya rahim ağzına vurabilir. İdrar yolunu tam tıkayarak idrar çıkaramamaya neden olabilir. Ateş enfeksiyon ve böbrek yetmezliği tablosu yapabilir.

Böbrek ve idrar yolu taşlarının Nedenleri Nedir?

-Genetik faktörler

-Beslenme alışkanlıkları

-Yaşam tarzı

-Sıcak iklimde yaşamak

-Coğrafi faktörler

-Az su içme

-Anatomik yapı bozuklukları

Böbrek ve idrar yolu taşlarının Risk Faktörleri Nedir?

Ailesel yatkınlık az su içme kalsiyumdan zengin gıdalarla beslenme az hareket kemik erimesi vb faktörler risk faktörleridir.

Böbrek ve idrar yolu taşlarının Komplikasyonları Nedir?

Erken teşhis edilip tedavi edilmezse böbrek kaybı ve böbrek yetmezliğine kadar giden bir klinik durum yaratabilir.

Doktor Randevusu Öncesi Neler Yapılmalıdır?

Varsa yapılmış olan tetkik ve radyolojik görüntüleme yöntemleri ile birlikte gelinmelidir.

Tetkik Yöntemleri Nelerdir?

Ultrasonografi en sık ve en zararsız yöntemdir. % 70-90 oranında tanı koydurtur. Düz karın filmlerinde taşın yeri ve boyutu görülebilir. Günümüzde en doğru ve hızlı tanıyı Tomografi ile koyuyoruz. İdrar analizi idrar kültürü kan biyokimyası ve çocuk hastalarda detaylı inceleme yapılır. Gerekirse 24 saatlik idrar toplanarak idrarda birtakım maddelere bakılır.

Her iki böbrekte çok sayıda taşı olan bir hastanın direk filmi. Bu hasta hekim olarak en sıkıntı yaşadığımız hastalardan biri.

Sol böbrekte beyaz ile gösterilen taş.

Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Bir şey yapma takip et: 3-5 mm çapında kanala düşmüş taşlarda ilk seçenek olabilir. Böbrekteki taşlar için de aynı durum geçerlidir. Ancak hasta vip personel ve taşından bir an önce kurtulmak istiyorsa diğer tedavilere geçilir.

ESWL ( Dışardan şok dalgası ile kırma ) : Böbrek ve idrar kanalı taşlarında uygulanır. Taş boyutunun 2 cm’den küçük olması gerekir. 1-3 seans gerekebilir. Seanslar arası 1 hafta olmalıdır. Bazı hastalarda stent denen idrar kanalına konan boru gerekebilir. Kanama problemi olan büyük taşları olan böbrek alt kısmına yerleşik taşları olan aşırı kilolu olan ve yüksek tansiyonlu hastalarda uygun değildir.

 

 

ESWL tedavisi 20 dk.lık seanslar halinde yapılır. Bir enerji kaynağından gönderilen şok dalgaları taşa çarparak onun kırılmasını sağlar.

PNL ( Perkutan taş cerrahisi )

Ameliyathanede yüzükoyun yatan hastanın sırt kısmından kalem kalınlığında bir delik ile girilerek böbrekteki taşa ulaşılır ve taş kırılarak parçalar dışarı alınır. 1-3 saat sürebilir. Hastanede 1 gün yatılır. Taştan % 80-90 oranında kurtulunur. Ameliyat videosu için lütfen linki tıklayınız.

RIRS ( İdrar Kanalından girilerek böbrek taşlarının lazer ile kırılması )

Bu yöntem son yıllarda popülerize oldu. Ameliyathanede yapılır. Vücudun doğal boşluklarından ( idrar kanalı ) girilerek böbreğe kadar çıkılır ve taşlar holmium laser ile direk görüş altında kırılır toz haline getirilir. Hasta taşlarını kendi döker bazen de hekim tarafından toplanır. İşlem 1-3 saat sürebilir. İşlem sırasında stent konabilir. Hastanede 1 gün yatılır ve taburcu edilir.

Açık Ameliyat :

Günümüzde nadir de olsa yapılr. Birlikte onarım gerektiren idrar yolu darlığı varsa ya da taş tüm böbreği dolduruyorsa geyik boynuzu yapısı varsa açık ameliyat bir seçenek olabilir.

Hangi yöntem daha iyi ?

Bunu belirleyen en önemli faktör eldeki imkanlar üroloğun deneyimi hastanın beklentisi ve maliyettir. En ucuz yöntem ESWL yöntemidir. Taştan kurtulma şansı % 30 -100 arasında değişir. Seans gerektirir. Kesin kırma garantisi yoktur. Kırılsa bile taş düşmeyebilir. İkincil bir ameliyat gerektirebilir. PNL ( Sırttan delikten girerek ameliyat tekniği ) taşı uygun hastalarda çok iyi sonuç verir. Tamamen taştan kurtulunabilir. Ancak taşlar çok dağınık ise işlem sonrası hastada taş kalabilir. Geride kalan bu taşlar ESWL ile kırılabilir. RIRS yani idrar kanalından girilerek laserle taş kırma vücut bütünlüğünü bozmadığı için günümüzde popüler olmaya başladı. İdrar kanalından girilerek ameliyat yapılır. Kanama problemi olan hastalarda ilk planda düşünülen tedavidir.

Biz nasıl yapıyoruz?

Öncelikle hastanın taşlarını en modern görüntüleme yöntemleri ile ortaya koyuyoruz. Geçirmiş olduğu ameliyatlar ve maruz kaldığı uygulamaları göz önünde bulunduruyoruz. Hastanın beklentilerini mesleğini yaşam tarzını sorguluyoruz ve o hasta için en uygun yöntemi belirliyoruz. Dünyada taş konusunda uygulanan tüm modern teknikleri uygulama imkanımız var.

Yaşam Stili Önerileri

Ömür boyu günde 2.5 lt su içilmeli. Diyete dikkat edilmeli. Hareketli bir yaşantı seçilmeli. Aşırı terlememeli. Düzenli kontrollere gidilmeli. Oksalattan fakir diyetle beslenilmeli.

10 thoughts on “Böbrek ve İdrar Yolu Taşları

  1. ismail dedi ki:

    sağ üreterde 8 mm taş olduğunu söylediler ameliyattan başka çaresi varmıdır yoksa ameliyat fiyatı nedir teşekkürederrim.

    1. Prof Dr Coşkun Şahin dedi ki:

      Merhabalar öncelikle geçmiş olsun…
      Eğer üreter üst bölümünde ise şok dalgası denenebilir alt bölümünde ise ameliyat Uygundur ameliyat fiyatları 8500 12000TL arası. Dilerseniz telefondan ulaşabilirsiniz detaylı bilgi vermiş olalım…
      Sağlıklı günler..

  2. Günes dedi ki:

    Merhaba kızım 1.bucuk yasında kanal gırısınde 15 ml tas var ve bobrek te ısı 4 ml 2 ml bunun gibi bır kac tas var nasıl bır tedavı uygulayabılursınız

    1. Prof Dr Coşkun Şahin dedi ki:

      Merhabalar öncelikle geçmiş olsun…
      Bu tür hastalarda mini perk dediğimiz iğneyle böbreğe girip taşı orada kırmaktır. Genel anestezi altında yapılan bir tedavidir. Ameliyatı planlamak için beni telefonla arayabilirsiniz. Sağlıklı günler dilerim…

  3. Deniz dedi ki:

    Merhabalar kızım 2 yaşında.her iki böbrektede kristaller var.nefrokalsinozis dRTA teşhisi kondu.ve böbrek reflüsü mevcut.devamlı olarak bikarbonat ve potasyum kullanıyor.west gen testi yaptırdk.böbrek taşı hastalığı taşıyıcısı çıktı.nasıl bir tedavi uygulayabilirsiniz bize yardımcı olursanız çok sevinirim

    1. yasemin asistan dedi ki:

      Merhabalar çocuk nefroloji sine takip ettirebilirsiniz

  4. Öztürk dedi ki:

    Merhaba hocam, sağ böbrekte böbreğin içinde olduğu söylenen yaklaşık 2mm lik bir taşım var. Eswl uygulandı ama düşmediği için böyle söylendi. Etin içinde olduğu için düşmez dendi. Aceba böbrek eti içinde olan taşların ameliyatla alınma şansı varmı varsa bunun için ne önerirsiniz ve yaklaşık ücretler ne düzeyde olur ? Çok teşekkür ederim şimdiden.

    1. yasemin asistan dedi ki:

      2 milimetrelik için herhangi tedaviye ihtiyaç yok

  5. Hatice dedi ki:

    Merhaba hocam benim oglumda dört yasında bes defa ameliyat oldu sistin tasları var en büyügü 22 ml bir grade solda genisleme var ameliyat olacak tı ama hastanenin aletlerinde sıkıntı cıktı size getirsem muayneye nasıl olur bize bir cözüm lütfen hocam

    1. yasemin asistan dedi ki:

      Geçmiş olsun filmlerini ana gönderebilirsiniz başka şehirdeyse İstanbul’da ise geliniz sosyal medyada benim mi asistan’ım ın telefon numaraları var

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir