- Mart 22, 2020
- Yayınlayan: Prof Dr Coşkun Şahin
- Kategori: Çocuk Ürolojisi, İdrar Kaçırma

Enürezis Nedir?
Her çocukta idrar kontrol yaşı değişik olsa da; genel olarak 2.5 yaşın üzerinde gündüzleri idrarlarını tutamama ve 5yaşın üzerinde geceleri alt ıslatmaya idrar kaçırma denir. Gece alt ıslatma ve gündüz alt ıslatma sorunlarının nedenleri ve tedavileri birbirinden farklılık gösterir.
Enürezis Belirtileri Nedir?
Gündüz idrar kaçırma ya tamamen total veya haberi olup yetişememe şeklinde kaçırma şeklinde olabilir. Geceleri ise bir ay içerisinde her gece olabileceği gibi bazı geceler de olabilir. Gündüz kaçırmaları için 2.5 yaş üst sınır, gece kaçırmaları için ise 5-6 yaşüst sınırdır.
Enürezis Nedenleri Nedir?
Çocuklarda idrar kaçırmanın nedenlerini gece alt ıslatma ve gündüz alt ıslatma olarak incelemek gerekir.
Gündüz İdrar Kaçırma Nedenleri:
-Stres ve kaygı sorunları
-Kola gibi kafeinli içecekler
-Kabızlığın mesanenin üzerine baskı yapması -Tuvalete yeteri sıklıkta gitmeme
-İşerken tüm idrarı yapmama
-Aşırı aktif mesane sendromu
-Küçük mesane
-İdrar yolundaki yapısal sorunlar
-İdrar yolu enfeksiyonları
Gece Alt Islatma Nedenleri:
-Genetik Faktörler
-Obezite; Kilolu, obez çocuklarda işeme sorunlarının görülme oranı artmaktadır. -Gece nefes alma problemi olan çocuklarda
-Dikkat eksikliği ve hiperaktivite sendromu olan çocuklar
-Psikolojik nedenler
Enürezis’in Risk Faktörleri Nedir?
Ailesel öykü, erken doğum, düşük doğum ağırlıklı durumlar, çevresel olumsuz faktörler risk faktörleri arasındadır.
Enürezis’in Komplikasyonları Nedir?
Enürezis nokturna yani gece idrar kaçırmada çocukta ve ailesinde psikolojik sorunlar gelişebilir. Topluma uyumda, okulda, kışlada insan ilişkilerinde sorun olabilir. Gündüz idrar kaçıran çocuklar da ise daha ciddi bedensel fonksiyon kayıpları gelişebilir. Üriner enfeksiyonlar, taş oluşumu, böbrek yetmezliği gibi hastalıkla görülebilir.
Doktor Randevusu Öncesi Neler Yapılmalıdır?
Varsa yapılmış olan tetkik ve radyolojik görüntüleme yöntemleri ile birlikte gelinmelidir. İşeme günlüğü tutulmalıdır. Gece kaçıran çocuklar ayda kaç gece ve gecenin hangi saatinde kaçırıyorlar not alınmalıdır. Gündüz idrar kaçıran çocukların kaçırma şekilleri yakından incelenmelidir.
Tetkik Yöntemleri Nelerdir?
Hasta ve ailesi ile konuşma ile büyük oranda tanı konulur. Gerekli durumlarda idrar analizi, idrar kültürü, Ultrasonografi, işeme testi, işeme günlüğü, işeme grafisi gibi ileri tetkikler, psikolojik danışmanlık gerekebilir.
Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Gündüz idrar kaçırmada neden yönelik tedavi planlanır. Gece idrar kaçımada ilaç tedavileri, alarm cihazları, psikolojik danışmanlık yapılır. Bu tedaviler ile % 70 hastada yanıt alınır. Tedavinin bırakılması ile hastalık tekrar nüks edebilir. Çocuklarda idrar kaçırma sorunu tedavi edilmediği takdirde, ciddi sağlık sorunları ile psikolojik travmaya dönüşebiliyor.
İdrar Kaçırma Sorunu İçin Son Olarak Ailelere Öneriler Nelerdir?
Çocuklarda yaşanan idrar kaçırma sorunlarının tedavisi ailede başlar. Ailenin öğretmen ve çocuk ürolojisiyle beraber hareket etmesi tedavide olumlu sonuçlar doğurmaktadır.
Psikolojik kaynaklı gece işemelerinin tedavisinde, ailenin tedavi başında ve tedavi süresi boyunca takındığı tavır çok önemlidir. Çocuğu dışlama, küçültücü kelimeler, alaya alma gerek direkt gerekse ima ile bile olsa çok hatalıdır ve tedaviyi daha da zorlaştırır.
-Çocuklar gece yatmadan önce mutlaka tuvaleti yaptırılmalıdır.
-Yatmadan önce son 1 saat yeme ve içme kesilmelidir.
-Çocuklar ihtiyaç olup olmamasına bakılmaksızın 2 saatte bir tuvalete götürülmelidir.
-İşeme sorunu yaşayan çocukların %20’sinde kabızlık şikayeti bulunur. Kabızlık idrar kaçırmayı -İdrar kaçırma da kabızlığı artırır. Kabızlık varsa bunu giderecek beslenme tarzı (lifli gıdalar, bol sıvı vs) tercih edilmelidir.
-Yağda kızarmış gıdalardan, gazlı içeceklerden, boyalı şekerlerden uzak durulması
-İdrar kaçıran çocukların altı gece bezle bağlanmamalıdır. Bez kullanımı çocuğun gece tuvalet ihtiyacını ortadan kaldıracak ve rahat davranmasına neden olacaktır.
-Eğitim süresince aile olarak destekleyici davranın.
Merhaba benim kızım 5 yaşında 4 gündür kendi kendini sıkıyor sonrada altına kaçırıyor neden böyle yapıyor kendisine herseferinde kızıyorum inede böyle yapıyor altına kaçırıyor
neyapmam gerekiyor
Kızmak doğru bir seçenek değil çocuğu dinleyip problemin kaynağını bulmak gerekiyor sonrasında ilaç tedavisi ya da davranış terapisi yöntemleri düşünülebilir