blog

Doğuştan Penis Eğriliği

Doğuştan Penis Eğriliği

Doğuştan Penis Eğriliği (Konjenital Penil Kruvatür) Kordi

Doğuştan penis eğriliği, konjenital penil kruvatür ya da kordi erkek çocuklarında sık görülen doğumsal ürolojik anomalilerden biridir. Her 1000 doğumdan 1 ila 4’ünde görülür. Penisin yukarı, aşağı, sağa, sola doğru eğri olma durumudur. Penisin içinde üç adet süngerimsi doku bulunur. Bunlardan ikisi içinde ereksiyonu sağlayan kan damarlarını diğeri de idrar akışını sağlayan idrar yolunu barındırır. Anne karnında bu yapılar tam olarak gelişmeyebilir.

Yenidoğanda penis eğriliği ile dünyaya gelebilir. Çocuk ereksiyon olacak yaşa geldiğinde
gelişimin az olduğu yöne doğru penisin eğrildiği izlenir. Kordi diğer bir doğumsal ürolojik anomali olan hipospadias hastalığı (idrar deliğinin doğal konumunda olmaması ile birlikte de görülebilir. Hipospadias olgularında idrar yolunun içinde yer aldığı süngerimsi doku tam olarak gelişmediği için ereksiyon halinde penis aşağı doğru eğrilebilir. Bazı sınırlı olgularda penis eğriliğine inmemiş testis de eşlik edebilir.

İki tip penis eğriliği vardır; doğumsal ve edinsel. Kordi doğumsal penis eğrilidir. Edinsel penis eğriliğine ise Peyronie adı verilir. Bu hastalık genellikle 40’lı yaşlardan sonra ortaya çıkar. Penisi sarmalayan kılıfın kireçlenmesi nedeniyle penisin eğrilmesi durumudur.

 

Doğumsal Penis Eğriliğinin Belirtileri

Doğumsal penis eğriliği genellikle ergenlik döneminde fark edilir. Ereksiyon olan çocuk
penisindeki eğriliği fark eder. Bu durumun mutlaka ebeveynlerle paylaşılması ve tedavinin planlanması gerekir. Kimi zaman ise yenidoğan, bebeklik ya da çocukluk döneminde yapılan detaylı bir muayene ile bu de eğrilik fark edilebilir. Kordi’nin yanı sıra çocukta hipospadias hastalığı da varsa o zaman idrar yapmayla ilgili belirgin problemler ortaya çıkar. Kişinin penisini erekte halde fotoğraflayıp üroloji hekimine başvurması ile penis eğriliğinin kesin tanısı konur. Tedaviye ihtiyaç olup olmadığına karar verilir.

Doğuştan Penis Eğriliğinin Tedavisi

Her doğumsal penis eğriliği tedavi gerektirmez. Penisteki eğriliğin derecesi cinsel ilişkiye girmeye engelse tedaviye başvurulur. Doğuştan penis eğriliklerinin tedavisi cerrahidir.
Deneyimli üroloji uzmanları tarafından güvenle yapılan bir prosedürdür. Penis eğriliğine
hipospadias ya da farklı bir ürolojik anomali eşlik etmiyorsa ameliyat genellikle 30-60 dakikada tamamlanır. Ayrıca eğriliğin hemen tedavi edilmesi de gerekmez. Ameliyat 15 yaşında yapılabileceği gibi 25 yaşında da yapılabilir. Ancak ortada farklı bir ürolojik anomali daha varsa o zaman daha erken aşamada farklı bir tedavi planı yapmak gerekir.

Penis eğriliği ameliyatlarında uygulanan farklı teknikler vardır. En sık uygulanan yöntem ise eğriliğin karşı tarafına açısal süturlar atmaktır. Bazı olgularda greft dokusu kullanmakta gerekebilir. Ameliyat penisin sünnet hattından bir kesi yapıp, penis derisini sıyırarak gerçekleştirilir. Yani ameliyattan sonra hastanın penisinde herhangi bir cerrahi iz kalmaz. Eğrilik giderildikten sonra penis derisi sünnet hattında yeniden birleştirir. Ameliyat sonlandırılmadan penise ilaç enjekte edilerek erekte olması sağlanır ve eğriliğin tam olarak ortadan kaldırıldığından emin olunur. Ameliyattaki temel prensip penisin damar ve sinir yapısına herhangi bir zarar verilmeden operasyonun gerçekleştirilmesidir. Hastalar genellikle ameliyattan 1 gün sonra taburcu edilir. Penisin bir süre sargılı kalması ve bir süre cinsel ilişkiye girilmemesi gerekir. Ameliyatı yapan üroloji hekimi hastası için en doğru zamanı iletecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir