Epididim Kisti

Epididim Kisti

Epididim, spermleri taşıma ve depolama görevine sahip testislerin arkasında bulunan yapıya verilen isimdir. Epididimin çeşitli hastalıkları vardır. Bunlardan biri de epididim kistidir. Epididim kisti, testisin üst kısmında konumlanan içi sıvı dolu küçük keseciklerdir. Ürolojide böbrek kistlerinden sonra en sık epididim kistleriyle karşılaşılır. Epididim kisti hayatı tehdit etmez, kansere dönüşme gibi bir riski yoktur.

Epididimin diğer hastalıkları; epididimit (epididim iltihabı), epididim tümörleri, epididim travmaları, epididim doğuştan yokluğu, epididimin doğuştan az gelişmiş olması.

Epididim Kisti Neden Olur?

Epididim kisti farklı nedenlerle oluşabilir. Doğuştan itibaren var olabileceği gibi, epididim kanallarında oluşmuş bir tıkanıklık, geçirilen travmalar ve enfeksiyonlar da epididim kisti oluşumuna neden olabilir.

Epididim Kisti Belirtileri

Epididim kisti, skrotumda (testislerin içinde bulunduğu torba) görülen şişlikle karakterizedir. Öte yandan, epididim iltihabında olduğu gibi kızarıklık, hassasiyet ya da idrar yaparken zorluk yaşama genellikle söz konusu değildir. Testiste ele gelen çok sert olmayan kistik bir yapı söz konusudur. Epididim kisti genelde ağrı yapmaz. Ancak hastanın epididim kisti var ve ağrısı da bu nedenle ortaya çıkmışsa kist ekfekte olmuş olabilir ya da büyüklüğü nedeniyle çevre dokular üzerinde baskı oluşturabilir. Normal şartlarda epididim kistinin patlaması beklenmez. Ancak yaşanan bir travma (testise gelen şiddetli bir darbe gibi) nedeniyle kistin patlama riski vardır.

Tanı

Epididim kisti elle hissedilecek kadar büyümüşse hasta tarafından fark edilir ve hekim tarafından fizik muayeneyle epididim kistinin kesin tanısı konur. Ancak ele gelen her şişliğin epididim kisti olduğunu düşünmemek gerekir. Testis kisti, epididimit, epididimorşit, fıtık, hidrosel gibi birçok nedenle testiste şişlik izlenebilir. Hastanın epididim kistini fiziksel olarak fark etmesi her zaman mümkün değildir. Bir grup hastada da doğal yolla çocuk sahibi olamamanın nedenleri araştırılırken epididim kisti ile karşılaşılır. Üroloji uzmanı elle yaptığı muayenede genellikle kistin tanısını koyar. Bazı olgularda görüntüleme yöntemlerinden de yararlanmak gerekebilir. Ultrasonografiye başvurulabilir.

Tedavi

Kistin bulunduğu yer, boyutu, yapısı, hastaya etkisi, hastanın genel sağlık durumu gibi birçok bileşen değerlendirilerek tedaviye karar verilir.  Epididim kisti hastaya herhangi bir sorun yaşatmıyorsa genel kabul hastayı takip etmektir. Yani hastaya herhangi bir tedavi uygulamamaktır. Kist kendiliğinden yok olmaz. Ancak hastaya da bir sorun yaşatmaz.

Kist büyüdüyse (10-15 cm’e kadar büyüyebilir), ağrı yapıyorsa, enfeksiyon, kanama ya da meni kanalına bir bası söz konusuysa kistin cerrahi ile çıkarılması gerekir. Epididim kisti için herhangi bir ilaç tedavisi yoktur.

Epididim Kisti Ameliyatı

Epididim kisti ameliyatı deneyimli cerrahlar tarafından yapıldığından oldukça güvenlidir. Başarı oranı neredeyse yüzde yüzdür. Skrotum cildi üzerinde açılan küçük bir kesiden kiste ulaşılır ve kist vücut dışına çıkarılır. Hasta ameliyatın yapıldığı gün ya da bir gün sonra taburcu edilir. Birkaç gün evde istirahat önerilir. Ardından hasta günlük yaşamına sağlıkla devam edebilir. Ameliyat esnasında meni kanallarına hasar verilmemesi oldukça önemlidir. Bu nedenle ameliyatın tecrübeli ürologlar tarafından yapılması önerilir.



Bir cevap yazın

  • TürkçeTürkçe
  • EnglishEnglish