Kadınlarda İdrar Kaçırma Hastalığı Nedir ?
İdrarın istemsiz olarak kaçmasıdır. Yani kişinin kendi kontrolü dışında önlenemeyen idrar kaçağını ifade eder. Kadınların % 15-50’sinde vardır.
Kadınlarda İdrar Kaçırma Hastalığı Belirtileri Nelerdir ?
İdrar kaçırma farklı tiplerde olabilir.
Stres tipi idrar kaçırma : Öksürme , gülme , hapşırma, atlama, zıplama , merdiven inip çıkarken , yerinden doğrulurken idrar kaçırmadır. En yaygın görülen tiptir. Her yaşta görülür.
Yetişememe tarzında idrar kaçırma : Burada idrar yapma isteği aniden gelir ve kişi tuvalete yetişemeden idrarını kaçırır. Genellikle sokaktan eve girerken evin kapısında hastalar ani sıkışma hissini fazla yaşarlar.
Mix ( Karışık ) tip idrar kaçırma : Yukarıdaki iki tip kaçırmanın aynı hastada olması Total idrar kaçırma : Hasta idrarın geldiğini anlamaz. İdrarın tamamı kaçar. Genellikle gece biriken idrar hastanın yatağından kalkması ile aniden boşalır.
Kadınlarda İdrar Kaçırma Hastalığının Nedenleri Nelerdir ?
-Cinsiyet (Kadın olmak)
-Çok sayıda çocuk doğurmak (parite)
-Irksal yatkınlığın olması
-Ailesel yatkınlık (bağ dokusu elastikiyetinin az oluşu)
-Menopoza girmek
-Sigara kullanmak
-Uzun süreli kabızlık şikayetlerinin (konstipasyon) olması
-Şişmanlık (obezite)
-Geçirilmiş jinekolojik cerrahi ameliyatlar sayılabilir.
Kadınlarda İdrar Kaçırma Hastalığının Risk Faktörleri Nelerdir ?
1. İleri Yaş: Yaşlanan hastalarda idrar kaçırma ile birlikte artmış idrar yapma sayısı, gece idrara çıkma (noktüri) ve sık idrara çıkma (urgency) görülebilir; bunlar da yaşlanmaya bağlı santral sinir sisteminin alt üriner sistem üzerindeki kontrol mekanizmalarındaki zayıflamalar sonucunda olmaktadır.
2. Gebelik: Hem vajinal hem de sezaryen doğum yapan kadınlarda doğum yapmamış olan kadınlara göre daha sık olarak stres tipi idrar kaçırma izlenmiştir. Dolayısı ile hem gebelik hem de doğum, stres tipi idrar kaçırma için kendi başına bir risk faktörüdür. Gebelikte sıklıkla farkında olmadan istemsiz idrar kaçakları ortaya çıkabilir ama bu durum genellikle geçicidir ve doğumdan kısa süre sonra kaybolur. Yine de gebelikte idrar kaçırma şikâyeti başlayan kadınların belirgin bir kesiminde bu şikâyet doğumdan sonra devam etmektedir. Diğer taraftan gebelikte görülen idrar kaçırma kadının ileriki yaşlarda idrar kaçırma riskini arttırmaktadır. Gebelikte görülen idrar kaçırma şikayetlerinin nedeni tam olarak bilinmemektedir
3. Doğum: Doğumları zor olan ve uzun süre sancı çeken gebelerde stres incontinans görülme sıklığı daha fazladır. Ancak daha az sıklıkta olsa da sezaryen ameliyatı olan gebelerin de ileride idrar kaçırma şikayetleri olabilmektedir. Yine, çok doğum yapanlarda da idrar kaçırma sıklığı artmaktadır.
4. Şişmanlık (Obezite): Fazla kilolara bağlı karın içi basıncının artışı idrar kaçırma riskinde artışlara yol açmaktadır. Kilo verme ile bu tür şikayetlerin görülme sıklığını azalabilmektedir.
5. Menopoz: Menopoz sonrası dönemlerde daha sık olarak idrar kaçırma görülmektedir. Bu durumlarda menopoz sırasında eksilen estrojen hormonunu yerine koymak şikayetleri bir miktar azaltabilir. Ancak bu dönemde yaşlanmanın bağımsız etkisi de göz önüne alınmalıdır.
Kadınlarda İdrar Kaçırma Hastalığı Tedavi Edilmezse Ne Olur ?
Bu hastalar bazen utangaçlıktan , bazen hastalığını saklama gayretinden, belki ekonomik sorunlardan doktora gitmekten kaçınırlar. Sokağa çıkmaktan kendilerini men ederler. İdrar kokusu ve çevrenin bundan etkilenme endişesi onları bir bakıma eve hapsedebilmektedir. Sosyal yönden yalnız yaşayan bireylere dönüşme durumu söz konusu olabilir.
Kadınlarda İdrar Kaçırma Hastalığında Doktor Randevusu Öncesi Neler Yapılmalıdır ?
Bu hastalarda varsa yapılmış olan tetkik ve radyolojik görüntüleme yöntemleri ile birlikte gelinmelidir.
Kadınlarda İdrar Kaçırma Hastalığının Tetkik Yöntemleri Nelerdir ?
Bu hastalarda en önemli bulgular hastaların ayrıntılı dinlenmesi ve sorulan sorulara alınan cevaplarla elde edilir. Jinekolojik muayene yapılarak birlikte sistosel denen mesane sarkması, prolapsus denen rahim sarkması var mı yok mu diye bakılır. Hastanın ameliyattan ne derece yarar görüp görmeyeceği test edilir. Nadiren mesane fonksiyonlarını gösteren ürodinami testi yapılır. İdrar yolu enfeksiyonu ekarte edilir. Ultrasonla mesanede artık idrara bakılır.
Kadınlarda İdrar Kaçırma Ameliyatla Düzelir Mi ?
Evet düzelebilir. İdrar kaçırma kadınların yüzde 15 ile 50’sinde mevcuttur. Bir kısmı yetişememe şeklinde, kaçırma bir kısmı öksürme hapşırma gibi karın içi basıncının arttığı durumlarda ki kaçırma, bir kısmı da bunların karışımı veya habersiz Hotel kaçırmadır. Özellikle karın içi basıncının arttığı durumlarda ki kaçırmalar da 15 dakikalık bir ameliyatla yüzde 95 başarı sağlanır. Diğer tip kaçırmalar da ise başarı oranı biraz daha düşer. Hastalarımıza önerimiz hem kendisini hem çevresini Hem de sosyal hayatını etkileyen bu durumu yaşamasınlar ve doktora gelip tedavi olsunlar. Bu durum çekinilecek bir durum değildir.
İdrar Kaçırma Tipine Göre Birçok Ameliyat Tipi Vardır:
TOT Ameliyatı :
Son yıllarda en çok popüler olan ve sıklıkla yapılan bir ameliyattır. Amaç üretrayı, yani idrar kanalını alttan bir hamak gibi kaldırmak ve sabitlemekten ibarettir. 15 dakikalık bir ameliyattır. Stres tipi idrar kaçırmada % 95 başarı şansı vardır. Total idrar kaçırmada da kullanılır. Bu hastalarda başarı % 50-70’e düşebilir.

Prolen mesh denen kaldırıcı vazife gören sentetik materyalin idrar kanalı altından geçirilmesi

İşlem leğen kemiklerinin doğal boşluğu olan kanaldan geçirilerek yapılır.
Laparoskopik Ameliyatlar : Günümüzde genellikle başka bir nedenden dolayı karın içine girildiği durumlarda diğer ameliyatla birlikte yapılır.
Dolgu Materyalleri : Total idrar kaçırma tiplerinde uygulanabilir. Başarı şansı düşüktür.
Yapay ( Artifisyel ) Sfinkter : Erkeklerde kullanıldığı kadar kadınlarda yaygın değildir. Üretra etrafına yerleştirilen ve hastanın kontrolü ile çalışan adeta bir musluk gibi düşünülmesi gereken tedavi şekli
Yapay sfinkter kadın idrar kaçırma tiplerinde en son düşünülen ama etkin bir tedavi şeklidir. 3 parçadan oluşan aletin kontrolü hastadadır. İşeme hissi olduğunda düğmeye basar ve işer 3 dakika sonra sistem kendini otomatik kapatır. Aletin hiçbir parçası dışarıdan gözükmez.
Kimler Ameliyattan En Çok Yarar Görür ?
Stres tipi idrar kaçıran genç, aşırı kilolu olmayan, diabeti olmayan hastalar en çok yarar görürler.
Kimlere Yapmamak Lazım ?
Aşırı aktif mesanesi olan düşük kapasiteli mesanesi olan, acil sıkışma şeklinde idrar kaçıran hastalara uygun değildir. Bu hastalarda ilaç tedavisi ve nedene yönelik cerrahi tedavi düşünülmelidir. Tedavi planlaması nasıl yapılıyor?
Ameliyata Bağlı Yan Etkiler Nelerdir ?
Önemli bir yan etki yoktur. Nadiren kanama, birkaç gün süren kasık ağrısı olabilir. Bazı hastalarda kullanılan özel prolen maddeye karşı alerji olabilir.
İdrar kaçırması oluyor ağır şeyler kaldinicada oluyor istenmediği surecede geliyor bunu önlemek için ne yapmalıyız yada tedavisi yada ameliyatı varmı
Evet Tedavisi mümkün ilaç tedavisi de olabilir mesaneyi kaldırma ameliyatı da olabilir randevu alıp gelirseniz değerlendiririz 0 530318 1436
Merhaba annemde sürekli idrar kaçırma var tuvalete yetişemeden büyük bölümünü kaçırıyor nasıl bir tedavi önerirsiniz ayrıca 15yıldır idrar kaçırma şikayeti için ilaç kullanıyor
Muhtemelen stres inkontinans dediğimiz anatomik yapıların bozulmasına bağlı olarak ortaya çıkan idrar kaçırma şekli mevcut. muayene ettikten sonra daha net bilgi verebiliriz
İdrar kaçırma ameliyatı oldum askıya alındı ama ilişki de agrim var ve eşime dokunuyor normal mi
Ameliyat sırasında takılan sentetik materyal bazen derinde olması gerekirken yüzeye çıkar ve hem ağrı yapar hem ilişkide Eşinizin penisinde ağrı yapar muayene ile Tanık olur ve ameliyat ile düzeltilir
Merhaba benim öksürünce hapşurunca koştuğumuda ağır kaldırınca itrar kaçırmam oluyor ve bubeni çok rahatsız ediyor
Geçmiş olsun stres inkontinans dediğimiz durum mevcut tedavisi ameliyat ameliyatın başarı oranı %95 ameliyat süresi yarım saat hastanede kalış süresi bir gün