blog

Prostat Biyopsisi Nedir?

Prostat Biyopsisi Nedir?

Prostat Biyopsisi Nedir?

Prostat biyopsisi, prostat kanserinin kesin tanısı için kullanılan yöntemdir. Prostat sadece erkeklerde olan bir organdır. Fiziksel muayenesi üroloji hekimi tarafından rektal muayene ile yapılır. Ayrıca kanda bakılan PSA testine başvurulur. Hekim prostat dokusunda anormal bir büyüme ve/veya PSA değerinde bir yükseklik izlerse prostat kanserinden şüphelenebilir. Prostat kanserine kesin olarak tanı koymak için de hastadan prostat biyopsisi isteyebilir. Özel bir iğne eşliğinde prostattan alınan dokular patoloji uzmanı tarafından mikroskop altında izlenir. Nihayetinde hastalığın tanısı konmuş olur.

Hangi Durumlarda Prostat Biyopsisi Alınır?

Hekimin prostat kanserinden şüphelendiği her durumda prostat biyopsisi alınır. Tek başına PSA(prostat spesifik antijen) yüksekliği, makat muayenesinde ele gelen sertlik olması, kemik metastazları sebebi araştırılırken prostat biyopsisine başvurulur. 

Her PSA Yüksekliği Biyopsi Gerektirir Mi?

Hayır gerektirmez. Hekimlik sanatı burada devreye girer. PSA; sadece prostat kanserine özgü değildir. Prostat iltihaplarında, iyi huylu prostat büyümelerinde, ata binenlerde, bisiklete fazla binenlerde yükselebilir. Hangi hastadan biyopsi alınması gerektiğinde hekim karar verebilir. 

Prostat Biyopsisi Ne Şekilde Yapılıyor?

Lokal anestezi altında, sedasyon ile veya genel anestezi ile yapılabilir. Ofis şartlarında veya hastane şartlarında yapılabilir. 

Prostat Biyopsisi Öncesi Hazırlık Gerekir Mi?

Bir gün önceden katı yemekler kesilir. Anestezi verilecekse en az 6 saat önceden tüm yemek ve içecekler hasta tarafından tüketilmez. Doktorun önereceği antibiyotik başlanabilir. Bazı durumlarda bağırsağın boşaltılması gerekebilir. Kan sulandırıcı kullanılıyorsa bu süreçte kesilmelidir.

Kaç Türlü Prostat Biyopsisi Yöntemi Vardır?

Günümüzde kullanılan prostat biyopsi yöntemleri; ultrason eşliğinde makattan girilerek yapılan klasik yöntem ve daha önceden MR çekilerek şüpheli lezyona yönelik Füzyon Biyopsi yöntemleri vardır.

 

Füzyon Biyopsi Nedir?

Bu yöntemde hastaya öncelikle Multi parametrik prostat mr’ı çekilir. Prostatın adeta haritası çıkarılır. Şüpheli lezyonlar işaretlenir. Daha sonra hastaya biyopsi günü verilir. Biyopsi sırasında makattan yapılan ultrason ile elde edilen görüntüler mr görüntüleri ile çakıştırılır. Bu yöntemde de yine klasik 12 parça biyopsi alınır ama mr’da belirtilen lezyondan özellikle bir veya bir kaç biyopsi alınır.

Füzyon Biyopsi Nasıl Yapılır?

Klasik yöntemde olduğu gibi makattan girilerek yapılabilir veya perine dediğimiz bölgeden makatın ön tarafından testislerin hemen altından girilerek yapılır. En ideal yöntem budur.

Perine Prostat Biyopsisinin Avantajları Nelerdir?

Bu yöntemde prostat iğne aparatları klasik yöntemde olduğu gibi makattan girmez, kalın bağırsağı delmez, üretradan nadiren geçer, prostatta ulaşılamayan alan bırakmaz, antibiyotik gerektirmez ve enfeksiyon sepsiz riski sıfıra yakındır.

Prostat Biyopsisi Sonrası Patoloji Ne Zaman Çıkar?

Genellikle 3 – 10 gün içerisinde sonuçlar belli olur. Sonuçlar hekim ofisinde hastayla paylaşılır. Her hastada farklı bir tedavi seçeneği gündeme gelir. 

Prostat Biyopsisi Sonrası Ne Tür Yan Etkiler Olabilir?

Ağrı, ateş, idrarda kanama, makatta kanama, üşüme veya titreme olabilir. Her hastaya uygun antibiyotik ağrı kesici verilebilir. Füzyon biyopsi tekniklerinde ise perineden girilerek işlem yapıldığında bu yan etiklerin çoğu olmaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir