blog

Prostat Kanseri Ameliyatı Sonrası Hastalar Ne Bekler

Prostat Kanseri Ameliyatı Sonrası

Prostat Kanseri Ameliyatı Sonrası Hastalar Ne Bekler

Prostat kanseri erkek sağlığını en çok tehdit eden tümör türüdür. Cilt kanserlerinden sonra erkeklerde en sık görülen ikinci onkolojik hastalıktır. Yapılan çalışmalar her 6 erkekten birinin prostat kanserine yakalanacağını bildirirken, her 38 erkekten birinin de bu hastalık nedeniyle yaşamını yitireceğini iletmektedir. Öte yandan prostat kanseri tedavi edilebilen bir hastalıktır. Özellikle lokalize halde olan yani vücudun farklı organlarına yayılmayan prostat kanseri olgularında cerrahi tedavinin başarı oranı neredeyse yüzde yüzdür. Prostat kanseri tedavisinde altın standart ise radikal prostatektomidir. Yani prostatın vücuttan tamamen çıkarılması. Radikal prostatektomi ameliyatı deneyimli cerrahlar tarafından modern hastanelerde yapıldığında oldukça iyi sonuçlar vermektedir.

Prostat kanseri ameliyatı olacak hastalarımızın aklında yer tutan en önemli soru ise prostat kanseri ameliyatı sonrası kendilerini nelerin beklediğidir. Biz de bu yazımızda hastalarımızı prostat kanseri ameliyatı sonrası süreç hakkında bilgilendirdik.

Ameliyat Sonrası

Prostat kanseri ameliyatı tamamlandık sonra hasta odasına çıkarılır. Vücuttaki zararlı maddeleri dışarı atmak için dreni ve idrarını yapabilmek için sondası olur. Ameliyattan sonraki ilk 2-3 gün hastanın görece ağrısı olabilir. Bu normal bir durumdur. Zaman içinde taburcu oluncaya dek bu ağrı azalarak kaybolur. Ameliyatın ilk günü yemek verilmez. Ameliyatın akşamı ya da bir sonraki günün sabahı mide ve bağırsak aktivitesinin sağlanması için hasta yürütülür. Hasta 5-7 gün boyunca serviste takip edilir. Dreni çıkarılır. Her şey yolundaysa taburculuğu planlanır. Öncesinde sondası çıkarılarak kendi kendine idrarını yapması sağlanır. Reçetesi, diyet programı, tavsiyeler ve planlanan kontrol randevusu ile hasta taburcu edilir.

Hastane Sonrası Tavsiyeler

Hastaneden tabucu olurken hastamıza hem sözlü hemde yazılı olarak uymasını tavsiye ettiğimiz notlarımızı iletiriz. Bunlar nelerdir?

  • Ameliyattan bir hafta kadar sonra hastalarımız ayakta duş alabilir. Ancak bu cerrahi tekniğe göre değişkenlik gösterebilir. Bu nedenle taburcu olurken hastamıza ne zaman duş alabileceğini iletiriz. Küvet banyo önerilmez.
  • Ağır yük kaldırmayın. Spordan bir süre uzak durun. Ancak ameliyattan sonra kısa yürüyüşler yapılabilir. Böylece olası bir kabızlığın önüne geçilebilir.
  • Eve çıktıktan sonra ilk bir hafta araç kullanmayın.
  • Bol ve rahat kıyafetler tercih edin.
  • Bol bol su tüketin.
  • Kanser olduğunu duyan hastalarımızın birçoğu sigarayı bırakma kararı alır. Sigarayı kesinlikle bırakın.
  • Lifli, yumuşak gıdalar tüketin. Fast-food türü, asitli, hazır gıdalar tüketmekten kaçının.

Hastane Sonrası

Hastalarımıza hastanede kaldığı süre kadar evde de istirahat etmesini söyleriz. Prostat kanseri ameliyatının doğal bir çıktısı olarak hastamızın sürekli idrara çıkma, idrar kaçırma, idrar yaparken yanma gibi şikayetleri olabilir. Bu durum çok büyük oranda kendiliğinden geçer. Bu şikayetler hafiflediğinde hastamız iş ve sosyal yaşamına geri dönebilir. Yani ameliyattan en erken 2 hafta kadar sonra… Ancak bu şikayetlerin tamamen yok olması bir iki ayı bulabilir. Ameliyatın prostat kanseri tedavisinde kapsamlı bir tecrübeye sahip cerrah tarafından yapılması hastanın ameliyat sonrası iyileşme sürecinin daha kolay geçmesine katkıda bulunur.

Prostat Kanseri Ameliyatı Sonrası Takip

Ameliyattan ortalama 4 hafta sonra hastamız kontrol randevusuna gelir. Bu kontrolde hastanın genel sağlık durumu değerlendirilir. Gerekli görülürse bazı kan testleri ve idrar kültürü istenir. Radyolojik görüntüleme yapılabilir. 5 yıl boyunca hastamızın rutin kontrolleri devam eder. İlk 2 yıl üç ayda bir, ardından 6 ay ve yılda bir şeklinde hasta takibimizde olur.

Hekime Ulaşılması Gereken Durumlar Nelerdir?

Taburcu olduktan sonra kontrol randevusunu beklemeden hekime başvurulması gereken durumlar şöyledir:

  • Yüksek ateş
  • İdrar yapamama
  • Aşırı ve geçmeyen ağrı
  • İdrarda kan
  • Sürekli kabızlık
  • Yara yerinde kızarıklık
  • Kesi yeri fıtığı

Ameliyat hastalarımız ve yakınları diledikleri zaman Prof. Dr. Coşkun Şahin’e ve hemşiresine telefonla ulaşabilirler.

Prostat Kanseri Ameliyatı Sonrası Sık Sorulan Sorular

Prostat farklı doku ve kaslara komşu bir konumdadır. Bunlardan biri idrar tutmayı mümkün kılan eksternal sfinkter kası diğeri de penisin sertleşmesini sağlayan sinir dokularıdır. Başarıyla prostat kanseri ameliyatı olan ve kanserinden kurtulan hastaların ameliyat sonrası akıllarında yer tutan iki soru da bunlarla ilgilidir. İdrarımı tutabilecek miyim? Ereksiyon olabilecek miyim?

Prostat kanseri ameliyatından sonra sertleşme kaybı olur mu?

Literatürde prostat kanseri ameliyatı sonrası erektil disfonksiyon gelişen hasta oranı yüzde 2’dir. Bizim son 20 yılda yaptığımız yüzlerce prostat kanseri ameliyatında ise bu oran çok daha düşüktür. Ancak prostat kanseri ameliyatı sonrası bu tür bir komplikasyonun olabileceğini bilmekte yarar var. Ameliyat sonrası hastaların bir bölümünde geçici bir sertleşme kaybı olur. Ancak bu çok büyük bir hasta grubunda kendiliğinden geçer. Boşalma sıvısı azalır ancak kişi cinsel birleşimden aynı hazzı almaya devam eder. Ancak bazı hasta grubunda kalıcı bir sertleşme bozukluğu olabilir. Bu durumda ESWT ve penil protez gibi tedavilerine başvurulabilir. Hastanın yeniden sertleşmesi ve cinsel ilişkiye girebilmesi sağlanır.

Prostat kanseri ameliyatından sonra idrar kaçırma olur mu?

Ameliyattan hemen sonra büyük bir hasta grubunda idrar kaçırma görülür. Ancak bu durum geçicidir. İdrar kaçırma miktarı ve hissi zaman içinde azalarak kaybolur. Ancak cerrahi prosedüre bağlı olarak hastada kalıcı idrar tutamama komplikasyonu gelişme riski vardır. Bu durum bizim pratiğimizde çok nadir karşılaştığımız bir durumdur. İdrar kaçırma probleminin de ilave cerrahi tedavilerle giderilmesi mümkündür.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir