Prostat Hastalıkları

Prostat Kanserleri

Prostat Tümörü (Prostat Kanseri)

Prostat Tümörü

Tümör Başlangıcı

 

Yayılan Tümör

Prostat ve Prostat Kanseri Nedir?

Prostat, mesanenin altında ceviz büyüklüğünde bir organdır. Ortasından idrar kanalı geçer. Dışında mandalina kabuğu gibi zar vardır. Şekilde görüldüğü gibi kanserler bu zara yakın yerden gelişir.

Prostat Kanseri Nedir? İzlemek ve Detaylı Bilgi Almak İçin Tıklayın.

Prostat Tümörü Nedir?

Yalnızca erkeklerde bulunan prostat organında kanser gelişmesidir. Erkeklerde en sık görülen kanser çeşididir. Genellikle 50 yaş üzerinden görülür.

Prostat Tümörünün Belirtileri Nedir?

Prostat kanserinin belirtilerini iyi huylu prostat büyümesinin belirtilerinden ayırmak zordur. Aynı belirtilerle karşımıza çıktığı için ayırıcı tanı üroloji hekimince yapılır. Ama her erkek 50 yaşından sonra , ailesinde prostat kanseri varsa 40 yaşından sonra üroloğa muayene olmalıdır ve 6-12 ayda bir muayeneye ömür boyu devam etmelidir.

Prostat Tümörünün Nedenleri Nedir?

En büyük nedeni doğal yaşlanmadır. Çünkü gençlerde görülmez. Androjen dediğimiz erkeklik hormonu baş faktördür. Köse tiplerde prostat kanseri gelişmez. Yağlı beslenme, sigara ve kanserojen maddelere maruz kalma da suçlanan faktörler arasındadır.

Prostat Tümörünün Risk Faktörleri Nedir?

Ailesel yatkınlık, radyasyona maruz kalma, yaşlanma, beslenme alışkanlıkları, hormonlar suçlanan kanser nedenleridir. 100 yaşında ölenlerin hemen tamamının otopsilerinde prostat kanseri saptanmıştır.

Prostat Tümörünün Tetkik Yöntemleri Nelerdir?

Tanı için makattan parmakla muayene, Total ve Serbest PSA, ultrasografi, pelvik MR ve en önemlisi prostat biyopsisi gerekir. Metastazdan şüpheleniliyorsa kemik sintigrafisi, tüm vücut Pet-Ct yapılır.

 

Prostat Kanseri Teşhisi Nasıl Konur? İzlemek ve Detaylı Bilgi Almak İçin Tıklayın.

Prostat Biyopsisi Nasıl Yapılır?

Genellikle hastanın yaşı, makat muayene bulguları ve PSA değerine göre biyopsi kararı verilir. Lavmanla barsağın boşaltıması şart değildir. Aç karnına olmak gerekir. Aspirin 5 gün önce kesilmelidir. Diğer kan sulandırıcı tedaviler alınıyorsa doktor kontrolünde kesilir. İşlem öncesi mutlaka antibiyotik alınır. İşlem ultrason eşliğinde sedasyon dediğimiz hafif uyutularak ağrı vermeden yapılmalıdır. 12 parça biyopsi alınır. 15 dakikalık bir işlemdir.İşlemden sonra yarım saat dinlenilip evine gidebilir. İşleme bağlı ateş, makattan ve/veya idrar yolundan kanama olabilir. Eğer yüksek ateş, titreme, ciddi makat kanaması olursa mutlaka doktora haber verilmeli ve en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Diabetli, şişman hastalar, savuma sistemi çökmüş hastalar risk altındadır.

Prostat biyopsisi sedasyon altında makattan sokulan ultrason probu eşliğinde iğne ile yapılır. İşlem ağrısızdır.

 

Prostat Kanseri Teşhisi Konulan Her Hasta Tedavi Edilmeli Mi? İzlemek ve Detaylı Bilgi Almak İçin Tıklayın.

Prostat Tümörünün Tedavi Yöntemleri

Radikal Prostatektomi ( Prostatın kanser ameliyatı ) : Prostatın, erkeklik bezleri, meni kanalları ile birlikte çıkarılması ve mesanenin yeniden idrar kanalına bağlanması ameliyatıdır. En etkili tedavi yöntemidir. Ameliyat 2 saat sürer. Hastanede 2 gün kalınır. Sonda 2-3 hafta sonra çekilir.

Prostat kanserinin radikal cerrahisinden, bu şemada görüşdüğü gibi prostat çıkarıldıktan sonra , dış büzük seviyesinden idrar borusu mesane boynuna dikilir ve kanalın devamlılığı sürdürülür.

 

Prostat kanserinin radikal cerrahisinden, bu şemada görüşdüğü gibi prostat çıkarıldıktan sonra , dış büzük seviyesinden idrar borusu mesane boynuna dikilir ve kanalın devamlılığı sürdürülür.

 

Kanal Tur Ameliyatı

Kanserden dolayı büyüyen prostat yolu kapatıyorsa ve hastaya radikal prostatektomi dışı bir tedavi planlanmışsa yapılır. Amaç yolu açmaktır. Kanseri tedavi etmez.

Radyoterapi

Dışardan veya içerden yapılır. Dışardan yapılan ( External radyoterapi) 2 ay kadar sürer. Hastalığın tamamen kür olma şansı olabildiği gibi hala aktif hastalık var mı soruları bazen cevapsız kalabilir. İçerden yapılan ve adına brakiterapi denen yöntem sık kullanılmamaktadır. Yan etkileri dışarıdan yapılana göre daha azdır.

Prostat Kanserinde Hangi Tedavi Yöntemini Tercih Etmeliyim ?

Amaç kanserden kurtulmaksa Radikal Prostatektomi en iyi tedavi şeklidir. Genç hastalar ( 70 yaş altı ), tümörü saldırgan hastalar ( gleason skoru 7 ve üzeri olan hastalar ) ameliyat olmalıdır. İleri yaşlı hastalarda radyoterapi düşünülebilir. Eğer kanser saldırgan olmayan tip ise ( gleason skoru 6 ve altı, psa 10’dan küçükse, hasta cinsel aktivse ) sadece takip etmekte bir yaklaşım şekli olabilir.

Prostat Kanserinde Hangi Tedavi Yöntemini Tercih Etmeliyim? İzlemek ve Detaylı Bilgi Almak İçin Tıklayın.

Prostat Tümöründe Ameliyata Bağlı Yan Etkiler Nelerdir ?

Kanama, pıhtı atması, idrar yolu darlığı, idrar kaçırma, sertleşme sorunu en sık olan yan etkilerdir. Bunların bir kısmı hastaya, bir kısmı cerraha, bir kısmı da yönteme bağlı olarak gelişir. İdrar kaçırma; cerrahi teknik ve cerrahın deneyimi ile yakından ilişkilidir. Hastanın yaşının ileri olması, mesane problemi olması da etkili olabilir. Bizim hiçbir hastamızda kalıcı idrar kaçırma yoktur. Çoğu hasta idrarını sonda çekildiği andan itibaren tutmuştur. Diğerleri 3 ay içerisinde kuru kalmıştır. Sertleşme sorunu özellikle yaşlı hastalarda sinir korunmadığı durumlarda görülür. Bu hastalarda hastalık kalıcı ise uygun tedavi ile sonuca gidilir.

Prostat Tümöründe Ameliyat Ama Hangi Yöntemle? Robot mu, Açık Ameliyat mı Laparoskopik Ameliyat mı?

Hastanın özel bir tercihi yoksa kim hangi yöntemi en iyi yapıyorsa o yöntem o hasta için en iyisidir. Robot tedavisine yeni başlanmış bir klinikte komplikasyon oranı yüksek olabilir. Biz en iyi açık cerrahi yöntemle ameliyat yapıyoruz. Açık cerrahide hastanın göbek altı 10 cm orta hat ameliyat yarası olur. Robotik cerrahide 5 adet 1’er cm ameliyat yaraları vardır. Gerek açık ameliyat gerekse robotik ameliyatta içerde aynı işlem yapılır. Hastanede kalış süresi ve sondanın çekilme süresi benzerdir. Ameliyatı yapan her iki durumda da robot değil cerrahtır. Dolayısı ile önce cerrahınıza güveniniz.

Açık Prostat Ameliyatını İzlemek ve Detaylı Bilgi Almak İçin Tıklayın.

Prostat Tümöründe Ameliyat Sonrası İdrar Kaçırır Mıyım?

Ameliyat sonrası idrar kaçırmanın baş sorumlusu ameliyatı yapan cerrahtır. Erkekte iki adet idrar tutma subabı vardır. Bunlardan mesane tarafında olanı zaten ameliyatın bir parçası olarak çıkarılır. Asıl subap prostatın bittiği yerdedir. İşte bu subaba cerrah tarafından verilecek bir zarar idrar kaçırmaya neden olabilir. Ayrıyeten hastanın yaşının ileri olması, mesane basınçlarının yüksek olması da idrar kaçırma için risk faktörü olabilir.

Prostat Ameliyatı Sonrası İdrar Kaçırma Tedavisi İzlemek ve Detaylı Bilgi Almak İçin Tıklayın.

Ameliyat Sonrası İdrar Kaçırırsam Tedavisi Var Mı?

Hastalarımızın % 90’ı, sondayı çektiğimiz an idrarını tutarlar. Çok az kısmında ilk 2-3 ay devam eden öksürme, hapşırma, ayağa kalkma, ağırlık kaldırma durumunda idrar kaçırma olur. Bu şekilde idrar kaçıran hastaların tamamı kendiliğinden 3 ay içerisinde iyileşir. İdrarını tamamen kaçıran hastalarda en az 6 ay bekleriz. Hala ciddi idrar kaçırma devam ediyorsa yapay sfinkter ameliyatı yaparız. Kendi ameliyat ettiğimiz hastalarda değil ama başka merkezde ameliyat olup total idrar kaçıran hastalarda sfinkter ameliyatlarını çok yaptık. Hastalar bu ameliyatla idrarlarını tutarlar.

Ameliyat Sonrası Cinsel Fonksiyonlarım Bozulur Mu ? Bozulursa Tedavisi Var Mı ?

Prostat kanseri nedeni ile radikal prostat ameliyatı yapmamızda temel amaç kanserden kurtulmaktır. Tabi bunu yaparken hastanın idrarını tam tutması, kısmen de olsa cinsel fonksiyonlarını devam ettirebilmesi ve darlıksız bir idrar yolu oluşturulması vazgeçilmez amaçlar olmalıdır. Sinirleri korusakta hastaların % 30-50’ sin de sertleşme sorunu olur. İlk tedavi olarak ağızdan ereksiyona katkısı olan veya benzeri ilaç tavsiye ediyoruz. Etkisiz olursa kendi kendine ilişki öncesi yapılan enjeksiyonları öneririz. Bu enjeksiyonla hasta memnuniyeti çok yüksektir.

Eğer iğne tedavisi etkili olmaz ise ya da hasta başka seçenekler ister ise en etkili tedavi şekli penis protezi ( mutluluk çubuğu ) ameliyatıdır. Bu ameliyatla hasta ve eş memnuniyeti çok yüksektir.

Hangi Hastalarda Penis Protezi Gereklidir? İzlemek ve Detaylı Bilgi Almak İçin Tıklayın.
Penis Protezinin Hastaya Uygunluğu Nasıl Belirlenir? İzlemek ve Detaylı Bilgi Almak İçin Tıklayın.

Prostat Kanseri Tedavi Edilmezse Ne Olur ?

Prostat kanserleri yavaş ve sinsi gelişir. Erken yakalanan yani henüz kanser prostatın içerisinde ve uzak organlara yayılmamışsa tedavisi mümkündür. Ama hastalık metastaz yapmışsa hastalığın etkili tedavisi maalesef yoktur. Bu hastalara yalnızca hormonal tedavi yapılır.

Doktor Randevusu Öncesi Neler Yapılmalıdır?
Varsa yapılmış olan tetkik ve radyolojik görüntüleme yöntemleri ile birlikte gelinmelidir. Ameliyat beklentileri açıkça ortaya konmalıdır. Hasta-doktor güveni sağlanmalıdır.

 

57 thoughts on “Prostat Kanserleri

  1. DEDE ÖZGÜL dedi ki:

    Hocam 6 sene önce prostat tümör ameliyatı oldum hayatım kurtuldu fakat idrar hala kaçıyor hergün 2 .3 ped değiştiriyorum cinsel hayatım bitti 60 yaşındayım canlı bir oluyum

    1. Prof Dr Coşkun Şahin dedi ki:

      Merhabalar, öncelikle geçmiş olsun…
      Nerede yaşıyorsunuz İstanbul’da iseniz muayeneye geliniz idrar kaçırma için ve cinsel fonksiyon bozuklukları için yapacağımız tedaviler mevcut.
      Sağlıcakla kalın…

  2. Serhat dedi ki:

    Hocam merhaba, babamın bugün prostat kanseri olduğunu öğrendik. Doktor aldığı 10 hücreden üçünün kötü huylu olduğunu ve robotik ameliyat olmasının gerektiğini söyledi fakat ameliyat için 2 ay verdiler bizde başka arayışlara girdik. 60 gün gibi uzun bir süre beni çok korkuttu. Böyle bir sürede kanserin yayılma durumu hakkında bir yorum yapabilir misiniz?

    1. Prof Dr Coşkun Şahin dedi ki:

      Merhabalar öncelikle geçmiş olsun…
      60 gün uzun bir süre sayılmaz prostat kanseri hastalığında ancak o güne gelindiğinde covid dolayısıyla tekrar erteleme durumu söz konusu olabilir. Bize gelmeniz halinde 1 haftalık süre zarfında ameliyat durumunuzu konuşabiliriz. Detaylı bilgi ve fiyatlandırma için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
      Sağlıklı günler dilerim…

      1. Ersoy acun dedi ki:

        Hocam daha yeni porastat kanseri olduğumu öğrendim ameliyat dediler goruse bilirmiyiz yeriniz nerde cansel suryn olbilirmi

        1. yasemin asistan dedi ki:

          Istanbul atasehirdeyiz

  3. Funda dedi ki:

    Babam 69 yaşında bu bi kaç haftadır farklı hastanelerden psa değerlerine bakılıyor 3 hafta önce 10.66 çıktı geçen hafta 11.32 bu hafta da 11.7 çıktı ultrason sonucunda da n40-bening prostat hiperplazisi yazıyor şimdi ki dr biyopsi istemiş sıkılı bi durum varmıdır

    1. Prof Dr Coşkun Şahin dedi ki:

      Merhabalar öncelikle geçmiş olsun…
      Biopsi gerekli görünüyor. Makattan da tedavi edilmesi önemli. %25 kanser riski var…
      Sağlıklı günler…

  4. Melek dedi ki:

    Hocam babam prostat kanseri 2 gün önce ameliyat oldu kanser akciğerine biraz sıçramış ilerleme olurmu korkuyorum

    1. Prof Dr Coşkun Şahin dedi ki:

      Merhabalar öncelikle geçmiş olsun…
      Prostat kanserleri öncelikle kemiğe yayılır, akciğerde şüpheli lezyon varsa prostat olmayabilir. Kemik sintigrafisi ya da tüm vücut pet-ct’si çekildi mi?
      Sağlıklı günler dilerim…

  5. Abdurraman eruyar dedi ki:

    Hocam 2013 yılında robotik ameliyat oldum,o günden beri tedavime devam ediyorum,gün çekilen pette kemige geçmiş dediler,daha raporu almadım ne yapmalıyım

    1. Prof Dr Coşkun Şahin dedi ki:

      Merhabalar öncelikle geçmiş olsun…
      Doktorunuz size hormon tedavisi başlayacaktır. Sağlıklı günler dilerim…

      1. Naim Mert Yalçın dedi ki:

        Hocam merhaba, dedem 65 yaşında prostat kanseri kapalı lazer ameliyatı oldu bundan 1 ay önce 1 hafta kadar bi süre problem yoktu tekrardan başladı idrarını yapamıyor sonda kullanıyor, bunun dışında birde kalça kemiği agrıyor sürekli kalça kemiğinde sancı var ne yapmalıyız ?

        1. yasemin asistan dedi ki:

          Kemik metastazi olmus olabilir buna bagli agri olabilir.idrar yolu kanali darligi gelismis olabilir.bakmamiz gerekir endoskop ile bakmak gerekir istanbulda iseniz randevu alip gelebilirsiniz

  6. Alper Torun dedi ki:

    Hocam merhaba, ben 2 ay önce robotik RP ameliyatı oldum idrar kaçırma problemi yoğun bir şekilde devam ediyor. Sertleşme sorunu da var ama bir şey söylemek için daha erken denildi. Bu arada son bir iki haftadır idrarımdan kan gelmeye başladı, hasta bezinde de izleri var. İdrar rengi genellikle koyu sarı. Gün içinde miktarı az yada çok olmak üzere 20 – 30 defa tuvalete gidiyorum. Son 2-3 gündür idrar sonrası yanma ve sızlama da başladı. Bu durum normal mi zamanla geçer mi? Ankara’da ikamet ediyorum bir yol gösterirseniz mihnet duyarım. Selam ve saygılarımla.

    1. Prof Dr Coşkun Şahin dedi ki:

      Merhabalar öncelikle geçmiş olsun…
      İdrar kaçırma için 6 ay sonra ameliyat yaparız. Ereksiyon problemi için iğne tedavisi başlarız. Diğer şikayetler normal değil. Muayene sonrası daha sağlıklı değerlendirebiliriz. Sağlıklı günler…

  7. kemal boyuk dedi ki:

    hocam psa 3 , 5 biyopisi sonucu 3 artı 3 6 sonuc ne önerisiniz

    1. Prof Dr Coşkun Şahin dedi ki:

      Merhabalar öncelikle geçmiş olsun…
      Tek başına bu bulgularla karar vermek doğru değil. Bakmamız gereken farklı değişkenler var yaş, performans başka medikal problemlerin varlığı gibi etmenler var. Buna göre takip seçeneği var, prostatın komple alınması olabilir, radyoterapi yapılabilir, brakiterapi yapılabilir veya hifu yapılabilir. Hangisinin doğru olacağını tespit edebilmemiz için bize gelmeniz gerekmekte. Sağlıklı günler dilerim…

  8. Burak yilmaz dedi ki:

    Hocam merhaba dün çekilen pet-bt çekiminde babamın prostat kanseri olduğunu öğrendik kemiklere metastaz yapmış ve akciğerde lenfler büyümüş prostat biyopsi yapılacak yarin ameliyat olma durumu nedir yaşı 57

    1. Prof Dr Coşkun Şahin dedi ki:

      Merhabalar öncelikle geçmiş olsun.
      İletmiş olduğunuz durumla ilgili cerrahi bir işlem şansı ne yazık ki bulunmuyor. Ancak işeme zorluğu varsa kapalı prostat ameliyatı yapılır ve hormon tedavisi başlanır. Radikal kanseri ortadan kaldıran bir cerrahi bu gibi durumlarda faydalı olmamakta. Sağlıklı günler dilerim…

      1. Murat dedi ki:

        Hocam hayırlı günler dün 60 yaşındaki babama prostat kanseri teşhisi kondu biopsi ile alınan 12 parçadan 4 ünde tümör çıktı en büyük tümör oranı % 10 , gleason patern 3 , patern skoru 3+4 = 7 bu tümörün saldırganlık ameliyattan sonra tekrar etme oranı var mıdır cevabınız için şimdiden teşekkür ederim

        1. Prof Dr Coşkun Şahin dedi ki:

          Merhabalar öncelikle geçmiş olsun…
          PSA değerini 10’un altında ise kemik sintigrafı çekildi ve normalse radikal prostat ameliyatı ile % 95 oranında tamamen iyileşme şansı bulunuyor. Detaylar için benimle iletişime geçebilirsiniz. Sağlıklı günler dilerim…

          1. fatih durak dedi ki:

            Öncelikle iyi çalışmalar HOCAM.Babamın prostat olduğunu yeni öğrendik biopsi yapıldı 16 parça alındı.skoru 4+5=9 çıktı.Kemik metestası var…Pet çekilmedi henüz..Sizden tedavi süreci ve iyleşme olasılığı hakkında bilgi alabilirmiyim…Teşekkürler

          2. yasemin asistan dedi ki:

            Ameliyat şansını kaybetmiş oluyor Kemoterapi ve hormon tedavisi başlanacak varsa şikayetleri rahatlayacak psa düşecek Ancak bunlar kesin tedavi şekilleri değil kesin tedavisi şekli yok

  9. fatih dedi ki:

    Babamda prostat kanseri çıktı ve kemik metastası yani 4. evrede olduğunu öğrendik. skorlaması 4+5=9 çıktı…şimdi bizi bekleyen durum iyleşme olasılığı ve yaşam süresi tedavi olarak hangi yol izlenmeli bu konuda görüş ve önerileriniz nelerdir.

    1. yasemin asistan dedi ki:

      Geçmiş olsun cerrahi şansımı kaybetmiş gibi gözüküyor hormon tedavisi ve kemoterapi alması gerekecek

  10. Üzeyir karatas dedi ki:

    Hocam ben prosta kansirinden açık amliyat oldum amaliyat sonrası biyopsi temiz çıktı ama idrar kan testinde 6.7 çıktı 36 gün işin tedavi aldım son teste PSA değerine 0.5 çıktı bu ne anlama geliyor ne yapmam gerekiyor

    1. yasemin asistan dedi ki:

      Iyi anlama geliyor takip ettir kendini düzenli aralıklarla doktora git

  11. Ebru dedi ki:

    Merhabalar babam 67 yasinda psa olcumu 34 prostat da tumor var alinmasi gerekiyormus sicramamasi icin pet ve sintigr.temiz cikti ameliyat sonrasinda yasayacigi sikinti nedir mutlaka olmasi gerekiomu

    1. yasemin asistan dedi ki:

      Geçmiş olsun ameliyat gerekiyor ameliyat ile kanserden %90 kurtulur cinsel problem en büyük sıkıntı ancak tedavisi var idrar kaçırma ilk 3 ayda olabilir ama düzelir randevu için asistan’ım arayabilirsiniz

  12. Çiğdem Akgöl dedi ki:

    Hocam dün babama prostat kanseri teşhisi kondu 12 parça alınmıştı 3. sunde kanser var dendi ayin 19 da kemik taraması yapilicak bu kanserden kurtulma şansı varmi hocam çok panik olduk biz şimdiden cevabınız için çok teşekkür ederim.

    1. yasemin asistan dedi ki:

      Muhtemelen cok erken yakalanmis bir tümor.
      psa degerini bilmek isterdik.
      Psa degeri 10’nun altinda ise ameliyat yapariz % 100 e yakin kurtulur. Gecmis olsun

  13. Orhan yamak dedi ki:

    Hocam meraba yaklaşik 2 aydir babamda prostad skntisi oldu ilk başka PSA 15.95 IKEN HER HAFTA DOKTOR KONTROLUNDE ILAC KULLANDI HANI ILTIHAP OLABILIR DIYE ZAMANLA HER HAFTA PSA DÜSTÜ TAAKI 4.45E KADAR AMA SON 2 HAFTADIR TEKRAR YUKSELIYOR GECEN HAFTA 6.52 IKEN DUN YAPTIK BUGUN CIKAN SONUÇ PSA 7 ng ILTIHAP MI YOKSAA KANSER MI

    1. yasemin asistan dedi ki:

      Makattan muayene yapmak gerekiyor gerekirse biyopsi yapılması gerekebilir

  14. İsimsiz dedi ki:

    Hocam 65 yasinda babam ve yıllardır karin ağrısı şikayeti vardi bi suru doktora gitti kimse teşhis koyamadı en son prostat kanseri teshisi konuldu ama.metastaz yapmis bunun hic mi tedavisi yok

    1. yasemin asistan dedi ki:

      Metastaz yapmış ise çok küçük bir alanda ise prostat ameliyatı yapılabilir yaygın ise hormon tedavisi alacak

  15. Banu beğen dedi ki:

    Hocam babamın prostat kanseri olduğunu son bir hafta içinde öğrendik alınan tüm parçaların skoru 4+5=9 şeklinde 12 parça bu şekilde pet yeni çekildi sonuç almadık henüz psa 42.3 bizim bu aşamada izlememiz gereken en iyi yöntem nedir bu sürecin iyileşme olasılığı var mıdır 60 yaşında bu arada. SAYGILAR

    1. yasemin asistan dedi ki:

      Geçmiş olsun Eğer Metastaz çıkmaz ise ameliyat yapmamız gerekiyor bize başvurun

  16. Fahri kavan dedi ki:

    Merhaba hocam ben 15. Yıl önce prostat kanseri oldum geçen hafta psa testi yaptırdım değeri .1.39 çıkti acaba kanser tekrarladım yardınmçı olursanız sevınırım

    1. yasemin asistan dedi ki:

      Geçmiş olsun prostat kanseri lokal olarak tekrarlıyor olabilir emar çekilecek Sintigrafi yapılacak ona göre karar verilecek takip olabilir Radyoterapi yapılabilir

  17. Fahri kavan dedi ki:

    Merhaba hocam ben 15. Yıl önce prostat kanseri açık ameliyat oldum geçen hafta psa testi yaptırdım değeri .1.39 çıkti ne yapmam lazım acaba kanser tekrarladım yardınmçı olursanız sevınırım

    1. yasemin asistan dedi ki:

      Evet muhtemelen prostat etrafında yeni türlerin gelişimi anlamına gelebilir doktorunuza gidin ya da bize gelin

  18. Süleyman Şahan dedi ki:

    Hocam merhaba
    Yazım bira uzun olacak hakkınızı helal edin
    Patoloji raporu sonuçlarına göre robotik mi Açık ameliyat mı önerirsiniz
    Vereceğiniz bilgiler için şimdiden teşekkür ediyorum
    Pet çekimi için başvuru yaptım ama henüz gün vermediler
    MAKROSKOBİK BULGULAR :
    1-SAG APEKS LATERAL: 2 ADET BÜYOČO 0.8X0.1X0.1 KÜÇOĞU 0.3X0.1XO.1 CM OLÇÜLERİNDE KIRLI BEYAZ RENKLIIGNE BİYOPSİ MATERYALİ. 2 P(-)1K
    2-SAG APEKS MEDIAL: 1 ADET 1,5X0.5X0.1 CM OLÇÜLERİNDE KİRLİ BEYAZ RENKLIIGNE BİYOPSI MATERYALI 1P(-)1K
    3-SAĞ BAZAL LATERAL: 1 ADET 1.2X0.1X0.1 CM OLCULERINDE KIRLI BEYAZ RENKLIIGNE BİYOPSI MATERYALI, 1PC-1K
    4-SAG BAZAL MEDIAL 1 ADET 2X0.1X0.1 CM OLÇÜLERİNDE KİRLİ BEYAZ RENKLIIGNE BİYOPSI MATERYALÍ. 1P-1K
    5-SAG ORTA LATERAL 2 ADET BUYOGO 1X0.1X0.1 KÜÇÜĞÜ 0.3X0.1X0.1 CM ÖLÇÜLERİNDE KİRLİ BEYAZ RENKLİ IĞNE BİYOPSI MATERYALİ 2P(-)1K
    6-SAG ORTA MEDIAL 1 ADET 1,5X0.1X0.1 CM OLÇÜLERİNDE KİRLİ BEYAZ RENKLİ IGNE BİYOPSI MATERYALI. 1P(-)1K
    7-SOL APEKS LATERAL: 1 ADET 1. 3X0. 1X0.1 CM ÖLÇÜLERİNDE KİRLİ BEYAZ RENKLİ IGNE BİYOPSİ MATERYALI. 1 P(-)1K
    8-SOL APEKS MEDIAL 2 ADET BÜYÜĞO 1.3X0.1X0.1 KUÇUĞU O 2X0.1X0.1 CM OLÇÜLERINDE KIRLI BEYAZ RENKLİ IĞNE BİYOPSI MATERYAL. 2P(-)1K
    9-SOL BAZAL LATERAL: 1 ADET 1,5X0.1X0.1 CM OLÇÜLERİNDE KİRLİ BEYAZ RENKLI IGNE BİYOPSI MATERYALI 1P(-)1K
    10-SOL BAZAL MEDIAL: 1 ADET 1,5X0.1X0.1 CM ÖLÇÜLERİNDE KİRLİ BEYAZ RENKLİ IĞNE BİYOPSI MATERYALİ
    . 1PC-1K
    11-SOL ORTA LATERAL: 1 ADET 1.1X0.1X0.1 CM ÖLÇÜLERİNDE KİRLİ BEYAZ RENKLİ IĞNE BİYOPSI MATERYALI. 1P(-)1K
    12-SOL ORTA MEDIAL: 1 ADET 1,5X0.1X0.1 CM OLÇÜLERİNDE KİRLİ BEYAZ RENKLİ IĞNE BİYOPSI MATERYALİ. 1P-)1K
    13-ÜZERİNDE SAĞ ŞÜPHELİ ALAN YAZILI KAPTA GÖNDERİLMİŞ 1 ADET 1,5%0.1X0.1 CM ÖLÇÜLERİNDE KİRLİ BEYAZ RENKLİ IĞNE BİYOPSİ MATERYALİ 1P (-) 1K
    14- ÜZERİNDE SAĞ ŞÜPHELİ ALAN YAZILI KAPTA GÖNDERİLMİŞ 1 ADET 1,5X0.1X0.1 CM ÖLÇÜLERİNDE KİRLİ BEYAZ RENKLİ İĞNE BİYOPSİ MATERYALİ 1P () 1K
    TANI: PROSTAT ADENOKARSİNOMU (ASINER TİP)
    -MATERYAL: PROSTAT İĞNE BİYOPSI (14 KADRAN)
    -TÜMÖRLÜ KADRANLARIN PATOLOJİK ÖZELLİKLERİ AŞAĞIDAKİ GİBİDİR;
    1-SAG APEKS LATERAL : GLEASON SKOR : 3+4 GRADE GRUP : 2 GRADE 4 % 40 TÜMÖR : % 50
    2-SAG APEKS MEDIAL: GLEASON SKOR : 4+3 GRADE GRUP :3 GRADE 4% 80 TÜMÖR : % 60
    3-SAĞ BAZAL LATERAL : GLEASON SKOR : 4+3 GRADE GRUP: 3 GRADE 4 % 80 TÜMÖR: % 80 PERİNÖRAL İNVAZYON: (+)
    4-SAĞ BAZAL MEDIAL: GLEASON SKOR : 3+4 GRADE GRUP : 2 GRADE 4 % 30 TÜMÖR : % 100 PERİNÖRAL İNVAZYON: (+)
    5-SAG ORTA LATERAL: GLEASON SKOR : 3+5 GRADE GRUP 4 GRADE 4 % 10 GRADE 5% 10 TÜMÖR : % 70 PERİNÖRAL İNVAZYON: (+)
    6-SAĞ ORTA MEDIAL : GLEASON SKOR : 4+3 GRADE GRUP : 3 GRADE 4% 70 TÜMÖR : % 80
    7-SOL APEKS LATERAL : GLEASON SKOR : 3+3 GRADE GRUP : 1 TÜMÖR : % 80
    8-SOL APEKS MEDIAL : GLEASON SKOR : 3+4 GRADE GRUP : 2 GRADE 4 % 10 TÜMÖR: % 80 PERİNÖRAL INVAZYON: (+)
    9-SOL BAZAL LATERAL : GLEASON SKOR : 3+4 GRADE GRUP : 2 GRADE 4 %5 TÜMÖR: % 90 PERİNÖRAL INVAZYON: (+)
    10-SOL BAZAL MEDIAL: GLEASON SKOR : 3+4 GRADE GRUP : 2 GRADE 4 % 10 TÜMÖR: % 100 PERINÖRAL INVAZYON : (+)
    11-SOL ORTA LATERAL: GLEASON SKOR : 3+3 GRADE GRUP : 1 TÜMÖR : % 70
    12-SOL ORTA MEDIAL : GLEASON SKOR : 3+3 GRADE GRUP : 1 TÜMÖR : % 100 PERİNÖRAL INVAZYON : (+)
    13-SAĞ ŞÜPHELI ALAN: GLEASON SKOR : 4+3 GRADE GRUP :3 GRADE 4 % 80 TUMOR: % 90 PERİNÖRAL INVAZYON: (+)
    14-SAĞ SÜPHELİ ALAN: GLEASON SKOR : 4+3 GRADE GRUP :3 GRADE 4 % 80 TÜMÖR: % 90 PERİNÖRAL INVAZYON: (+)
    -TÜMÖRLÜ KADRAN SAYISI : 14
    SEMINAL VEZİKÜL INVAZYONU : MEVCUT KESİTLERDE GÖRÜLMEDİ.
    -PERI PROSTATİK YAĞLI DOKU INVAZYONU : MEVCUT KESİTLERDE GÖRÜLMEDİ.
    -H-PIN VARLIĞI : MEVCUT KESİTLERDE GÖRÜLMEDİ.

    1. yasemin asistan dedi ki:

      Geçmiş olsun PSA değerini bilmiyorum Pet City sonucu çıksın Metastaz yok ise açık ameliyatla tedavi olur biraz saldırgan tümörü var

  19. nk dedi ki:

    babam 62 yaşında psa 7 . 12 parçanın 2 sinde tümor bulundu mr ve kemik sintigrafisinde herhangi bir metastaz bulunmadı ne yapmalıyız

    1. yasemin asistan dedi ki:

      Radikal prostat ameliyati oneriyoruz

  20. Burçin yaşat dedi ki:

    Hocam merhaba babam 63 yasında prostat kanseri 16 parça alındı 14 tumör göründu ve kemiklere sıçramış ne önerrsnz hocam tşkederim

    1. yasemin asistan dedi ki:

      Geçmiş olsun hormon tedavisi başlanacaktır işeme zorluğu varsa kanal açmak için Kapalı ameliyatta gerekebilir

  21. Makbule Taşkıran dedi ki:

    Sayın hocam,
    PSA degerimiz 7 civarinda ve gleason 3+3 ise ameliyat sart midir? Tesekkur ederim

    1. yasemin asistan dedi ki:

      Bunun cevabı çok geniş hastalarımız da çok kıymetli matematik gibi bir soru oldu matematik gibi bir cevap veremiyorum maalesef

  22. Metin dedi ki:

    Hocam merhaba,

    68 yaşındaki hastada 2016’da PSA 9 ve tuşe ile prosat kanseri şüphesi denildi. Aktif incelemeye alındı.
    PSA arttı. Makatta ağrılar oldu. 2018’de biyopsi ile Gle*** skor 4+5, PET ile kapsülün dışında, rektuma yakınlaşma ama uzak metastaz yok.
    Bunun üzerine Zol*** ile tedavi sonucu semptomlar düzeldi. PSA 0.01’e düştü.
    18 ay sonra PSA yine yükselmeye başladı ve 24. ayda 2.5 oldu…
    2020 ve 2021’deki PET’lerde ve MR’larda ise tümör, prostat glandı ve daha önce saptanan illiak lenf nodunun küçüldüğü saptandı.
    Fakat PSA artında Xta*** başlandı. PSA 0.2’ye düştü. Semptomlar azaldı 3 ayda; ama 3 ay sonra idrar yolu çok daraldı…
    Alternatif tedaviler var mı? Ameliyat çözüm olur mu? ,

    1. yasemin asistan dedi ki:

      Ameliyat öneririm

  23. Fırat dedi ki:

    Hocam iyi akşamlar hocam ben 40 yaşındayım yaklaşık 3aydır makatta başlayıp penis ucuna kadar agrı var bende özellikle küçük lavaboya çıkınca bazen inanılmaz agrı hissediyorum hocam tahlil şerde bişey çıkmıyor idrar kültür ü de temiz en sonunda kronik prostatit dediler hocam sizin görüşünüz nedir saygılarla

    1. yasemin asistan dedi ki:

      Bakmak gerekir makat muayenesi sırasında penisten gelen akıntının incelenmesi gerekir ilaç tedavisi Şok dalga tedavisi iğne tedavileri seçenek olabilir

  24. Yıldız dedi ki:

    Merhaba hocam babam 61 yaşında prostat kanseri 4 evre teşhisi kondu pelviste ve vertebra mts var, sistostomi açıldı. 80 Grey radyoterapi uygulandı şu an hormon terapisi devam ediyor. Kemoterapi alması gerekiyor mu yoksa yok buna nasıl karar verilmesi gerekiyor bazı doktorlar lazım Kemoterapi bazıları ise lazım değil dediler ? Artı 1 tane daha sorum olacak Cyber knife yöntemi bu uygulanan tedaviler sonrası yapılabilir mi ? Bende bir hekim olarak sizinle danışmak istedim şimdiden teşekkür ederim

    1. yasemin asistan dedi ki:

      Geçmiş olsun kemoterapi gerekiyor erken mi yapalım hormon tedavisine 2 yıl sonra rezistans hale gelecek o zaman mı yapalım tartışması var erken yapalım kararı ağırlıkta Neticede yaşam süresine çok fazla katkısı yok yaşam kalitesini bozmadan gitmek de önemli Onkoloji uzmanı ile görüşün

      1. Yıldız dedi ki:

        Çok teşekkür ederim peki Cyberknife yöntemi bu saatten sonra uygulanabilir mi ?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir