Prostatit Nedir?
Prostatit ya da prostat iltihabı prostatın üç temel (prostat kanseri ve iyi huylu prostat büyümesi ile birlikte) hastalığından biridir. Her yaştan erkekte görülebilir. Ağrılı bir hastalıktır. Yaşamı tehdit eden bir sağlık sorunu olmamakla birlikte kişilerin hayat kalitesini düşürebilir. Hastalık, kronikleşebilir. Uzun süreli bir tedaviye ihtiyaç duyulabilir.
Prostatit Türleri
Prostatitin dört farklı türü vardır. Bunlar nelerdir?
- Kronik bakteriyel prostatit: Prostat iltihabının kronikleşmiş tipidir. Diyabet ve hipertansiyon hastalıklarıyla benzetilebilir. Uzun süreli ilaç kullanımı ve yaşam biçimi değişikliği gerekir. Kronik bakteriyel prostatit olgularında prostat iltihabı ya uzun süre geçmez, geçse bile kısa süre içinde tekrar eder. Hastalar idrar yaparken ağrı ve yanma hissederler. Ayrıca sık idrara çıkma görülür. Testislerde ağırlık hissi olur.
- Kronik prostatit/kronik pelvik ağrı sendromu: Prostatın yanı sıra çevredeki sinir ağı da iltihaplanmıştır. Pelvis bölgesine yayılan bir ağrı vardır. Hasta yine idrar yapmada çeşitli sorunlar yaşar. Ayrıca kasık, penis, testis ve anüs çevresinde ağrı hisseder. Boşalma sırasında zorlanır, ağrısı olur.
- Akut bakteriyel prostatit: Prostat iltihabı ani gelişmiştir ve iltihabın ilaç tedavisiyle geçmesi beklenir. En sık nedeni idrar yolu enfeksiyonunun prostata yayılmasıdır. Hastanın ağrı, ateş, idrar yapmada güçlük, idrar renginde koyulaşma gibi şikayetleri olur.
- Asemptomatik inflamatuar prostatit: Prostatitin diğer türlerine göre çok daha hafif geçer. Hastanın ciddi bir şikayeti olmaz. Genellikle rastlantısal olarak tanısı konur.
Prostatitin Nedenleri
Prostatit farklı nedenlerle ortaya çıkabilir. Bunlar nelerdir?
- İdrar yolu enfeksiyonu
- Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar (klamidya gibi)
- İdrar yoluna yönelik yapılan müdahaleler
- İdrar yolu darlıkları
- Travmalar
- Prostata komşu sinirlerin hastalıkları
- HIV gibi bağışıklık sistemini etkileyen enfeksiyonlar
Prostatitin Belirtileri
- Ateş
- Testis, kasık, anüs ve mesaneyi etkileyen ağrı
- İdrar yaparken güçlük yaşama, zorlanma, ağrı
- Sık idrara çıkma, idrarı tam olarak boşaltamama, gece idrara kalkma
- İdrar renginde koyulaşma
- Boşalma sırasında ağrı hissi
Prostatitin Tanısı
Hastalığın doğru tanımlanması önemlidir. Uzman bir ürolog tarafından yapılan fiziksel muayene, hasta öyküsü, idrar ve meni analizi ile hastalığın tanısı konur. Prostatitin kronik bir hal alıp almadığı değerlendirilir. Bazı olgularda görüntüleme yöntemlerinden yararlanmak gerekir. Nihayetinde hastalığın tanısı konur. Tedaviye başlanır.
Tedavi
Prostatit bir enfeksiyon hastalığıdır ve ilaçlarla tedavi edilir. Temel yaklaşım uygun antibiyotik kullanımıdır. Prostatla ilgili diğer hastalıkların aksine cerrahi bir müdahale söz konusu değildir. 2-12 hafta boyunca antibiyotik kullanmak gerekir. Ayrıca anti-inflamatuar ilaçlar, ağrı kesici ve alfa-bloker (idrar yolunu genişleterek idrar yapma sorununu gideren) ilaçlardan tedavi süresince yararlanılır. Prostatit bazı hastalarda ağrılı geçebilir. Sıcak kompres, sıcak oturma banyosu gibi uygulamalarla hastalar kendi kendilerine ağrılarını hafifletebilir. Hastalara ayrıca bol sıvı tüketmeleri, asitli içecekler ve baharatlı gıdalardan kaçınmaları önerilir.
Prostatitin Sonuçları
Prostatit mutlaka tedavi edilmelidir. Hastalarımızın reçete edilen ilaçları özenle kullanmaları gerekir. Tedavi aksatıldığı takdirde prostati bazı istenmeyen sorunlara yol açabilir. Bunlar nelerdir?
- Prostatit enfeksiyonu kanama yapabilir, hastada sepsis tablosu gelişebilir.
- Sperm kanalları enfekte olabilir ya da epididimit (epididim iltihabı) ortaya çıkabilir.
- Prostatta apse oluşabilir.
- Sperm kanallarının enfekte olması ile doğal yolla çocuk sahibi olmak güçleşebilir.