blog

Sistit Nedir?

Sistit

Sistit Nedir?

Sistit, mesanenin iltihaplanmasıdır. Kadınlarda sık görülen ürolojik bir hastalıktır. Bunun temel nedeni kadın ve erkek arasındaki anatomik farklılıktır. Kadın üretrası erkek üretrasına göre daha kısadır. Bu da mesanenin dışarıdan gelen bakterilerden daha kolay etkilenmesi ve daha kolay enfekte olması anlamına gelir. Sistitin en önemli semptomu idrar yaparken ağrı ve yanmadır. Sistit, genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden geçer. Ancak bazı kadınlarda belirtiler daha şiddetli olabilir. İdrarda kan görülebilir. Bu durumda bir üroloji uzmanıyla görüşmek ve ilaç tedavisine başlamak gerekir.

Sistit Belirtileri

Sistit belirtileri idrar yaparken yaşanan sorunlarla karakterizedir. İdrar yaparken ağrı, yanma, mesanenin tam olarak boşaltılamamasından dolayı mesanede doluluk hissi ve sık idrara çıkma sistit olan hastaların en önemli şikayetleridir. Aniden idrara sıkışma, kasıklarda ve alt karında ağrı, kanlı ve/veya koyu renkli idrar da yine sistit hastalığının öne çıkan belirtileridir. Ayrıca diğer enfeksiyon hastalıklarında olduğu gibi hastada ateş, halsizlik ve iştahsızlık da görülebilir.

Sistitin Nedenleri

  • En önemli neden mesaneye ulaşan bakterilerdir. Escherichia coli (E. coli) türü bakterinin sistite sıklıkla neden olduğu bilinmektedir.
  • Genital bölge temizliğini ihmal etmek ya da kimyasal maddeler (aşırı sabun, intim jel vd.) ile temizlik yapmak
  • Uzun süre sonda takmak
  • Denizden ya da havuzdan çıkınca ıslak mayo ile kalmak
  • Mesanenin sağlıklı bir şekilde boşaltılmasını engelleyen hastalıklar (mesane taşı, BPH)
  • Sürekli idrar tutma
  • Gebelik (yüzde 1,3 ila 2,3)
  • Östrojen eksikliği
  • Ayrıca cinsel açıdan aktif olmak, diyabet hastası olmak, kanser tedavisi nedeniyle radyoterapi ve/veya kemoterapi almak sistit riskini artırır.

Tanı

Sistit semptomları oldukça belirgindir. Hasta öyküsünü alarak sistitin tanısı büyük oranda konabilir. Kesin tanı için ise kan testleri, idrar testi ve idrar kültürüne başvurulur. Sistit semptomlarıyla çok sık karşı karşıya gelen hastalardan üriner ultrason isteme de faydalıdır. Hasta kronik olarak sistit oluyorsa idrar deliğinden ince bir kamera ile girerek mesanenin incelenmesi olan sistoskopi tetkikine de başvurulabilir.

Tedavi

Sistit kısa süreli ilaç tedavisiyle geçer. Hastalara enfeksiyonu gidermek için antibiyotik içeren saşe ve ağrı kesici ilaç reçete edilebilir. Hastalara ayrıca bol su tüketmeleri önerilir. Sistit olgularındaki en büyük risk mesanedeki enfeksiyonun böbreklere kadar ilerlemesi ve daha büyük sorunlarına yol açmasıdır. Ancak bu oldukça nadirdir, antibiyotik tedavisiyle de bu risk ortadan kaldırılır.

Birlikte Sistit'le İlgili Bize En Çok Sorulan Sorulara Göz Atalım

Sistit mesanenin bir hastalığıdır. Bu nedenle üroloji uzmanına başvurmak gerekir.

Evet, sistit kendiliğinden geçebilir. Ağrı, kanama, sık tekrar gibi durumlarda hekime başvurmak ve ilaç kullanmak önerilir.

Evet, geçebilir. Ancak sistit 1-2 gün içinde geçmediyse, hastanın aşırı ağrıları varsa, idrarda kan görüldüyse, kronikleşmiş bir sistit söz konusuyla hekiminizin tavsiyesiyle ilaç tedavisine başvurulabilir.

Daha nadir de olsa erkekler de sistit olabilir. Erkeklerdeki sistit kadınlardakine göre biraz daha risklidir. Çünkü sistitle birlikte prostatta da bir hastalık olabilir.

Menopoz dönemine girmiş kadınlarda östrojen hormonu seviyesi düşmeye başlar. Bu da sistit riskini artırır.

Hayır, etkilemez. Sistit mesaneyle ilgili bir hastalık olup, üremeyi mümkün kılan organlar için bir sorun oluşturmaz.

Hayır, bulaşmaz. Ne sistit ne de idrar yolu enfeksiyonu cinsel yolla kişiden kişiye bulaşmaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir