Sünnet Nedir?
Sünnet, penisin glans bölümünü örten deri parçasının cerrahi yoldan kaldırılması işlemidir. Müslüman ve Yahudi toplumunda mutlaka yapılır. Hristiyan ve diğer dine mensup toplumlarda sağlık amacıyla gerçekleştirilir. Dünya üzerinde en sık yapılan ameliyat tipidir. Çok sık yapıldığı için de aslında sadece uzmanı tarafından yapılması gereken ve aslında bir ameliyattan farksız olan bu işlemi hekim olmayanlar da yapagelmektedir.
Sünnet Gerekli Midir?
Dini yönden yapılmasının yanı sıra sağlıklı bir yaşam için de sünnet önerilmektedir. ABD ve Avrupa’da günümüzde % 30 oranında sünnet sağlık nedeni ile yapılmaktadır.
Sünnet Yaşı Ne Olmalıdır ?
Her yaşta yapılabilir. Yenidoğan dönemi bize göre de en uygun dönemdir. Hatta çocuğun sünnetli olarak annesi ile birlikte evine taburcusunu şiddetle öneririz. 2 yaşın altında yapılmalıdır. 2-6 yaş arası psikolojik etkilenme nedeni ile önerilmese de sedasyonla yapılmasında bir sakınca yoktur. 8 yaşından sonra tekrar öneri getirilse bazı çocuklarda korkular daha da pekişmiş olabilir ve korkuları olan ve bunu sorun yapan her çocukta anestezi ile sünnet önerilir.
Sünnet Lokal Anestezi İle Mi Yoksa Genel Anestezi İle Mi Yapılmalı?
Bizim önerimiz 1 yaş altında her çocuğa lokal anestezi ile sünnet yapmaktır. 2-7 yaş arasında aile ile konuşularak karar verilebilir. Sedasyonla yapılmasında yarar vardır. Daha büyük çocuklarda çocukla konuşularak karar verilir. Bazı çocuklar çok rahat izlenimi verir ve lokal yapılabilir. Bazı çocukların korkusu tavan yapmıştır bunlarda da sedasyon ve anestezi ile sünnet önerilir.
Sünnet Hangi Ortamda Yapılmalıdır?
Sünnet dünyada en sık yapılan ameliyat çeşididir. İdeal olanı ameliyathane şartlarında sünnet yapmaktır. Ancak bizim gibi sünnetin yoğun yapıldığı müslüman ülkelerinde bu her zaman mümkün olmamaktadır. Biz çocuğun yaşına göre anestezi şeklini ve sünnet ortamını belirliyoruz. Aile ile birlikte karar veriyoruz. 2 yaşın altındaki çocuklarda ofis(muayenehane) şartlarında sünnet öneriyoruz. Bunun şu avantajları var; kısa süren bir cerrahi işlem için uzun süreli yatış ve taburcu işlemleri yapılmıyor. Çocuğun ailesi isterlerse sünnette refakat edebiliyorlar. Çocuğun aileden koparılıp ameliyathane gibi soğuk bir ortama götürülme travması olmuyor.
Sünnet Hangi Yöntemle Yapılmalıdır?
Çoğu aile, daha büyük ameliyatlarda sormadıkları soruları sünnet de sorarlar. Bunun nedeni belki de organın kıymetli olmasıdır. Hekimler olarak bizler hem sünnet öncesi hem de sonrası soru bombardımanına tutuluruz. Böbreğini aldığım bir hastanın yakınlarından evde iken nadiren aranırken, sünnet olan çocukların aileleri tarafından evden % 80 ebeveyn tarafından aranırız. Yöntem olarak en yaygın yapılanı klasik cerrahi sünnet dediğimiz sünnet derisinin bistüri ile kesilmesi, kanam kontrolü yapılıp derinin 4-10 adet dikişle karşılıklı dikilmesi şeklinde yapılır. Derinin kesilmesi makasla çepeçevre olabilir. Bistüri ile işaretlenerek halka şeklinde çıkarılabilir. Giyotin usulü glans korunarak kesilebilir. Lazer denen elektorokoter yani elektrik enerjisi ile kesilebilir. Özel geliştirilmiş Gomco veya plastik sıkıştırıcılar kullanılabilir. Ben giyotin usulünü hızlı etkin ve kozmetik bulduğum için tercih ediyorum.
Toplu Yapılan Sünnetler Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?
Günümüzde ancak Afrika ülkelerinde yapılan bir metoddur. Bereket ülkemizde azalmaya başladı. Belediyeler şov olsun diye de destek vermektedirler ve bu durumu panayır haline getirmekte, sağlık personeli de bunun aleti olmaktadır. Belediyeler destek verecekse ailelere şu merkeze gidin sponsorunuz biziz randevu alın yaptırın demeli. Yoksa toplu yapılan sünnetlerde sterilite kuralları delinmekte, bulaşıcı hastalıklar, hepatit B kişiden kişiye taşınmaktadır.

Giyotin usulü sünnet. Hızlı, etkindir. Deneyimsiz kişilerce yapılmamalı ve deneyimsiz kişilere yaptırılmamalıdır.

Ucu ısıtılarak kor haline getirilmiş kesici ile sünnet. Hızlı ve toplu sünnetlerde işe yarar. Ama glansta şişme ve yanıklara sebep olabilir.

Smart klemp denen bir dönem kullanılan ama ciddi komplikasyonları görüldüğü için terkedilen yöntem.

Gomco klempi ile sünnet. Biraz daha fazla zaman alır.

Sünnet derisi geri çekilip halka çıkarılarak yapılır.
Sünnet Yapılırken Risk Faktörleri Nedir?
Her cerrahi işlemin bir riski vardır. Kanama, şişme, enfeksiyon, morarma, gangren, fistül, glans kaybı nadir de olsa olabilir.
Doktor Randevusu Öncesi Neler Yapılmalıdır?
5 yaş üzeri çocukların hekimle daha önceden tanışması uygun bir harekettir. Çocuğun aile tarafından rahatlatılması, işlem hakkında kısa bilgiler verilmesi, asla yalan söylenmemesi önemlidir. Mahallede şehir efsaneleri ile yetişen çocukların korkuları daha çok olabilir. Bir kere çocuğa ağrı duymayacağı, işlemin basit bir aşıdan öte olmayacağı anlatılmalıdır. Lokal anestezi ile yapılan sünnet de dahi iğneyi duymaması için kremler kullanıyoruz. Çocuk bunu bilmeli ve rahatlatılmalı.
Sünnet Tetkik Yöntemleri Nelerdir?
Lokal anestezi ile yapılacaksa ve kanama bozukluğu yoksa bir tahlil gerekmez. Yine de 10 binde bir kanama bozukluğu olabileceği bilinmelidir.
Sünnet Sonrası Yaşam Stili Önerileri
Sünnet sonrası sadece gazlı bezi hafif ıslatan kanamadan endişe etmeyiniz. Penisin tepesini kontrol edin. Pembe veya hafif kırmızı olması gerekir. Mor veya siyahi ise ya sargı sıkıyor ya da yapılan ilaç nedeni iledir. Derhal doktoru bilgilendiriniz. Etrafa taşan kanama için doktoru arayınız. Bazı şişman çocuklarda penis gömüktür ve aileler penis yok diye telaşa düşerler. Bu normal bir durumdur.