- Haziran 30, 2022
- Yayınlayan: Prof. Dr. Coşkun Şahin
- Kategori: blog

Tüp Bebek Tedavisinde Mikro TESE Nedir?
Bilindiği gibi çiftler kadın ve/veya erkek nedenli olarak doğal yöntemlerle çocuk sahibi olamayabilir. Çocuk sahibi olmak için ise tüp bebek tedavisine ihtiyaç duyulur. Tüp bebek tedavisinde Mikro TESE uygulamasına erkek infertilitesi (kısırlık) durumunda başvurulur. Sperm yapısındaki sorunlar (sperm hücresinin cansız olması gibi) ya da sperm üretimindeki problemler nedeniyle çocuk sahibi olmak için bu tedaviyi almak gerekir. İşlem temel olarak testisin içinde mikroskop ile canlı sperm hücresi aramayı içerir.
Mikro TESE Nedir?
Mikro TESE, erkek infertilitesinde başvurulan cerrahi bir işlemdir. Ameliyathane ortamında üroloji uzmanı hekimler tarafından yapılır. Genel anestezi altında mikroskop ile yapılan bu işlemde testislerin her birinden en az 4 farklı örnek alınır. Bu örnekler laboratuvarda incelenir, bir dizi işlemden geçirilir. Buradaki amaç meninin içinde canlı sperm hücresi bulmak ve bu hücreleri ayırmaktır. Mikro TESE sonucunda testisten canlı sperm elde edilebilirse bu sperm hücresi döllenmeyi sağlamak için mikroenjeksiyon yöntemiyle kadının yumurtasına enjekte edilir. Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından gebeliğin gerçekleşip gerçekleşmediği takip edilir. Gebelik elde edilemezse doldurulmuş spermlerle işlem tekrar denenebilir ya da yeniden Mikro TESE yapılabilir.
Mikro TESE Hangi Durumlarda Yapılır?
- Testiste sperm üretimi olmadığında (non-obstrüktif azospermi)
- Menide çok az sayıda sperm bulunması (kriptozoospermi)
- Retrograd ejakülasyon (geri boşalma, kuru boşalma, meninin üretra yoluyla atılamaması ve mesane içine geri aktığı durum)
- Sperm kanalında bir hasar, tıkanıklık ya da doğuştan bir problem varlığında
- Erkekte hormonal bozukluklar söz konusu olduğunda
- Kanser tedavisinde alınan radyoterapi sonrası sperm hücrelerinde bozulmalar olduğunda
Menide Sperm Olmamasının Nedenleri
- Kalıtsal problemler
- Hormonal sorunlar
- Erkek üreme kanalında tıkanıklık
- İnmemiş testis
- Radyoterapi
- Uyuşturucu ve ilaç bağımlılığı
Mikro TESE Nasıl Yapılır?
Hastalar işlem sabahı hastaneye yatış yapar. 6 saat önceden yeme içmenin bırakılması gerekir. Tedaviye gelirken penis ve testisler mutlaka temizlenmiş olmalıdır. Hastalara pantolon yerine rahat ve bol bir eşofman altı ile hastaneye gelmeleri önerilir. İşlem genel anestezi altında ve ameliyathane koşullarında yapılır. Testiste 2-3 cm’lik bir kesi yeri açarak operasyon mikroskobu ile testis içine girilir. Operasyon bölgesi mikroskop ile 15-25 kat büyük bir şekilde görülür. Her iki testisten doku örnekleri alınarak kesi yeri kapatılır ve işlem yaklaşık 60 dakikada sonlandırılır. Hasta aynı gün taburcu edilir. Süreç laboratuvar ortamında devam eder. Örnekler bir dizi işlem geçirilerek incelenir ve örnekler içinde canlı sperm hücresi bulunmaya çalışılır.
Mikro TESE Sonrası
İşlem bölgesinde ağrı olabilir. Normaldir. Ağrı kesici kullanılabilir. Kısa süre içinde kendiliğinden geçer. Ayrıca ödem kaynaklı şişlik görülebilir. Bu da geçicidir. Testisin, 10-15 gün içinde normal boyutuna dönmesi beklenir. Operasyondan 48 saat kadar sonra hastanın pansuman için polikliniğe gelmesi gerekir. Mikro TESE’den sonraki ilk bir hafta cinsel ilişkiye girilmez ve operasyondan sonraki birkaç gün banyo yapılmaz. Yine 1 hafta kadar yoğun fiziksel aktiviten kaçınmak ve 3-4 gün araç kullanmamak önerilir. Taburcu olduktan sonra testislerde kızarıklık ya da kanama gibi sizi endişelendiren bir durum olursa mutlaka üroloji hekiminizle iletişime geçin.
Mikro TESE Ameliyatı Sık Sorulan Sorular
Mikro TESE başarı oranı nedir?
Mikro TESE’de canlı sperm hücresi bulma oranı erkeğin genel sağlık durumu, hormonal özellikleri, işlemi yapan hekimin tecrübesi gibi birçok bileşene bağlıdır. Mikro TESE genel başarı oranı %30 ile %60 arasıdır.
Mikro TESE’de bulunan sperm dondurulabilir mi?
Evet. Sperm hücreleri laboratuvar koşullarında dondurulmuş halde saklanabilir. Bu sayede yapılan tüp bebek işlemi başarısız olursa erkeğe bir daha Mikro TESE ameliyatı yapmaya gerek kalmadan tüp bebek tedavisi bir kez daha denenebilir. Dondurulan spermlerin 5-10 yıl boyunca saklanması ve tekrar kullanılması mümkündür.
Mikro TESE ameliyatı kaç kere yapılır?
Yapılan ilk ameliyatta testislerde sperm hücresi bulunamazsa 6 ay sonra işlem tekrarlanabilir. Teknik olarak işlem birden fazla kez yapılabilir. Ancak ikinci ameliyattan da sonuç alınamazsa hastanın yeniden hormon düzeylerinin değerlendirilmesi ve sperm üretimine engel farklı bir durumun olup olmadığını araştırmak faydalı olur.